Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyetlen fillér nélkül a Szegedi Hulladékgazdálkodás

  • 2017. május 11.
  • sklania

Az idei munkájáért még egyetlen fillért sem kapott az állami hulladékgazdálkodási központtól az a szegedi Kft, amely a városban begyűjti és elszállítja a szemetet. Negyedévente kellene elszámolni a szolgáltatás ellenértékével, de ez a szabály a gyakorlatban eddig nem érvényesült. A szegedi cég hitelből kénytelen fedezni a kiadásait, amelyek havonta a százmilliós tételt közelítik meg – írja a szeged.hu.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. egy éve jött létre. Az új törvény alapján a szemétdíjakat ez a központ szedheti be. A tényleges munkát a településeken lévő cégek végzik el, ezért az állami központtól meghatározott összeget kapnak. Az elszámolásoknak negyedévente kell megtörténnie az érvényes szabályok szerint, amelyek azonban a gyakorlatban eddig nem érvényesültek.
Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője elmondta, 2017-ben még csak a tavalyi utolsó negyedév díját utalta át az állam áprilisban és az idén elvégzett munkáért egyetlen fillért sem fizetett még.
A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél csak a bérköltségekre havonta 70 millió forintot fizetnek ki, ezen felül az autókba üzemanyag kell, és még más kiadásaik is vannak. A cég kénytelen a város önkormányzata által biztosított folyószámla-hitelből fedezni a költségeit, amíg az állami központtól nem kapja meg a szolgáltatásért járó díjat. Azt még nem lehet tudni, hogy a pénz mikor érkezik be a szegedi kft. -hez. Az állami holding az idén már nem kötött szerződést a számlák elkészítéséről és kiküldéséről a szegedi hulladékgazdálkodási céggel, ezentúl országosan állítják ki a számlákat, és negyedévente postázzák.
Koltainé Farkas Gabriella kiemelte, ők minden információt továbbitanak az állami cég felé, de arról semmit nem tudnak, hogy az első negyedéves számlákat a lakosság mikor fogja megkapni.

 

forrás:

http://www.dontwasteit.hu/2017/05/08/nem-fizet-az-allam-a-hulladek-elsza...