Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Drasztikusan csökkent a húsfogyasztás és a műanyagfelhasználás a briteknél

  • 2018. november 27.
  • PKata

A britek egyharmada nagymértékben csökkentette a húsfogyasztását. Ez derül ki az egyik brit szupermarket-hálózat éves felméréséből. A vásárlók nem csak a húsfogyasztás, de a műanyag termékek használatát is csökkentették. Az éves jelentés egy szupermarket-lánc több milliós bolti és online eladásán és több, mint 2000 vásárló megkérdezésén alapszik. 

Az idei jelentés azért nagyon érdekes, mert rávilágít néhány fontos változásra az emberek vásárlási szokásait illetően.: Minden nyolcadik brit  vegetáriánus vagy vegán. Ez a lakosság a népesség közel 13%-a és további 21% “flexitáriusnak” vallja magát, tehát növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény étrendet követ. Ez a britek közel egyharmadát teszi ki, ami óriási növekedés az elmúlt évekhez képest. A vegánok 60 %-a és a vegetáriánusok 40 %-a mondja azt, hogy az elmúlt öt évben változtatott étkezési szokásain és választotta a húsmentes életmódot.

A megkérdezett emberek indokai vegyesek voltak. A felmérésben résztvevők 55 %-a az állatok életét sajnálta, 35% saját egészségük miatt és a 38% környezetvédelmi szempontok miatt választotta a húsmentes életformát. Voltak, akik azzal indokolták döntésüket, hogy nem szeretik a hús ízét, illetve szerintük a húsmentes ételek finomabbak, de voltak olyanok is, akik egészen egyszerűen divatból kerülik a húsételek fogyasztását.

Az egyéni motivációktól függetlenül az a tény, hogy kevesebb állati terméket fogyasztunk, a bolygó számára jótékony hatással van. Nick Palmer a brit Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékfejlesztési miniszter a következőket mondta az egyik brit napilapnak: Nagyon biztató, hogy tudjuk milyen sokan választják az állati eredetű termékek fogyasztásának csökkentését. A tudomány azt bizonyítja, hogy a legegészségesebb étrend az, ami főként növényi alapú ételeke és csak kevés hús, hal, tojás és tejterméket tartalmaz. Amennyiben így táplálkozunk, nem csak az állatokon segítünk, de az emberiségen és a bolygón is.

 

A műanyagfelhasználás is csökkenést mutat

2017-ben a BBC televízió bemutatta a „Kék bolygó II.” című angol természetfilm-sorozatot, melynek megdöbbentő epizódjai hatására a britek 44%-a drasztikusan megváltoztatta műanyagfelhasználási szokásait, további 44% pedig azt mondja, hogy bár nem drasztikusan, de csökkentette a műanyag termékek használatát. Az emberek inkább választják az újratölthető vizes palackokat és az újra használható kávéspoharakat. Ezen kívül egyre többen vezetik be háztartásaikba a pazarlásmentes vásárlási szokásokat és választanak csomagolás nélküli árut a boltokban.

Az ügyfelek egyre inkább vásárolnak csomagolatlan gyümölcsöt és zöldséget az üzletekben is, például a csomagolatlan körte eladása a csomagolttal szemben, arányaiban 30-szorosával nőtt, és arra számítunk, hogy ez a tendencia folytatódik.

 

Ezek nagyon jó hírek, hiszen óriási szükség van a pozitív változásra

A bolygónk sok leküzdhetetlennek tűnő problémával néz szembe. Könnyen gondolhatjuk azt, hogy egy-egy ember kevés ahhoz, hogy megoldja a fennálló problémát, ám a felmérés remek emlékeztetőként szolgál, hogy az apró, egyéni erőfeszítések idővel összeadódnak és eredményes, pozitív változást hozhatnak. Nem vagyunk egyedül! Mások is látták ugyanazokat a dokumentumfilmeket, olvasták ugyanazokat a cikkeket és érzik, hogy nagy szükség van a változásra. Együtt, lépésről lépésre, étkezésről étkezésre, vásárlásról vásárlásra igenis tudunk fejlődést elérni! Valóban ez az egyetlen módja annak, hogy megoldjuk ezt a globális problémát!

 

Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu