Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Betiltott mérgek térhetnek vissza az újrahasznosított műanyag játékokban

  • 2021. március 10.
  • Enikő

A műanyaghasználattal minden rendben, az újrahasznosítás mindent megold? Messze nem így van. Az egyszerhasználatos kultúra rendkívül energia- és nyersanyag-pazarló, ráadásul a gyerekjátékokban, konyhai eszközökben felhasznált újrahasznosított műanyagok számos már betiltott kockázatos anyagot tartalmazhatnak. Simon Gergely környezetkémikus írása.

Sokan úgy gondolják, hogy nyugodt lelkiismerettel használhatnak annyi eldobható műanyagot, amennyit kedvük tartja, hisz a műanyag újrahasznosítható. Azaz, ha egyszer használatos vagy egyéb műanyag eszközeink a szelektív gyűjtőbe kerülnek, akkor az ipar gondoskodik a hasznosulásáról. Ez a mítosz már egy ideje megdőlt, hisz tudjuk, hogy az eddig globálisan keletkezett 6,3 milliárd tonna műanyag hulladék 91%-a sohasem hasznosult.

 

Hazánkban sem igazán jobb a helyzet: 2020-ban a műanyag hulladék jó, ha harmada hasznosult, de még például a fővárosi szelektív kukákba kerülő hulladéknak is csak kb. a fele kerül újrahasznosításra. A többi a lerakókba, az égetőbe megy.

 

Ez az arány talán javulni fog a pár éven belül bevezetésre kerülő új hazai betétdíj rendszerrel. Viszont amiről kevesebbet hallunk, hogy a műanyagok számos, az egészségünkre és a környezetre kisebb-nagyobb kockázatot jelentő káros adalékanyagot tartalmaznak. Még az élelmiszercsomagolásra használt műanyagokban is jópár olyan adalék található, amelyeknek bizonyított vagy feltételezhető az egészségünket negatívan befolyásoló hatása, ahogy azt a Tudatos Vásárló korábbi cikkében összegyűjtöttük.

 

A cikk folytatása a kerülendő műanyagok listájával: www.tudatosvasarlo.hu