Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bemutatásra került a Nemzeti Körforgásos Gazdasági Stratégia

  • 2023. május 07.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Március végén megrendezésre került a „Technikai segítségnyújtás Magyarország körforgásos gazdasági stratégiájának és cselekvési tervének kidolgozásához” című zárókonferencia. A konferencián bemutatásra került a Nemzeti Körforgásos Gazdasági Stratégia, ami az OECD munkatársainak közreműködésével készült el.

A tanulmány az alábbi linken érhető el:

https://www.oecd.org/environment/waste/circular-economy-country-studies.htm

A jelentésből megtudhatjuk többek között a fő prioritási területeket és a jelentős hatással bíró intézkedéseket, amelyek kritikusnak tekinthetők a magyarországi körforgásos gazdaságra való átállás szempontjából. A legfőbb célterületek:

  • biomassza- és élelmiszeripar,
  • építőipar,
  • műanyag.

A számszerűsített célok kézzelfoghatóbbá teszik Magyarország jövőképét, és elősegítik a megvalósítást. A 2040-ig elérendő célok:

  • Az anyagfelhasználás korlátozása érdekében a Kormány beruház a kutatásba és ösztönzőket vezet be annak érdekében, hogy innovációval, ökodesign-nal, valamint a termékek megosztásával és újrafelhasználásával támogassa az erőforráshatékonyságot. Magyarország célja az, hogy megduplázza az erőforrás-termelékenységét (GDP/ DMC), és elérje a 2 EUR/kg anyagköltséget.
  • Az anyagkörforgás lezárása és a fenntarthatóbb anyaghasználat érdekében intézkedéseket foganatosítanak annak érdekében, hogy megduplázzák (15%-ra emeljék) Magyarország körforgásos anyaghasználati rátáját.
  • A körforgásos gazdaságra való átállásban rejlő előnyök szélesebb körű kihasználása érdekében a Kormány támogatást nyújt az innováció és az új üzleti modellek kialakítása területén. Magyarország célja, hogy a körforgásos munkahelyek számát 30%- kal (az összmunkaerő 2,5%-ára) emelje az iparban, a mezőgazdaságban, és a szolgáltatói szektorban.

A biomassza-és az élelmiszeripari szektorból a konferencián számos pozitív példa került bemutatásra, mint a Munch – Mit (t)eszünk a pazarlás ellen? ételmentő alkalmazás; a Koppányvölgy Natúrpark – Akvageokompónia, ami egy integrált közösségi hal és rovarfehérje termelő kísérleti üzem és a Pannonhalmi Főapátság, mint Fenntartható fejlődés egy ezeréves monostorban.

Forrás: NAK

forrás: dontwasteit.hu