Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az újrahasználati központokról

  • 2016. január 21.
  • Csilla

Világszerte népszerű az újrahasználatnak ezen formája. De mit is takar egy ilyen központ és miért lehet érdekes ez egy települése számára? A Humusz szakértők és civil szervezetek bevonásával készített egy ajánlást önkormányzatok részére, amelyben többek között ezekre a kérdésekre is fény derül.

2015 tavaszán a Humusz Szövetség, az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, a GATE Zöld Klub Egyesület, a Pécsi Zöld Kör, a Zöld Akció Egyesület és a Zöld Kör (a Föld Barátai Magyarország tagja) hulladékos szakértők bevonásával munkacsoportot alkottak, hogy egy ajánlást hozzanak létre önkormányzatok számára, amelyben újrahasználati központok létrehozásának lehetőségét mutatják be.

Nyugat-európában is rengeteg ilyen központ működik már önállóan vagy hálózatba tömörülve, de itthon is lehet már néhány példát találni rá. De mit is takar egy újrahasználati központ? Sokféle megvalósítás létezik, de a cél ugyanaz: tárgyak újrahasználatra való előkészítése (javítás útján, de akár upcycling műhelyekkel egybekötve) és értékesítése. A tárgyak lomként vagy adományként kerülnek be, és azokat javítják fel és adják el használt árucikként. Azokat a tárgyakat, amelyeket nem lehet megjavítani vagy újrafeldolgozásra küldik tovább vagy az alkatrészeit használják fel javítások során. A hulladékmegelőzés mellett kíváló munkahelyteremtési potenciálja van, segíthet a munkanélküliek át- és továbbképzésében, számos alkalommal szociális munkásokat és megváltozott munkaképességűeket is alkalmaznak.

újrahasználati központ alkatrészek  újrahasználati központ, értékesítés

Az újrahasználati központok rengeteg lehetőséget rejtenek magukban, de itthon sajnálatos módon még nem elég elterjedt a koncepció. Ajánlásukkal célunk, hogy bemutassuk hasznosságát és relevanciáját egy ilyen központnak. Fontos kiemelni, hogy intelligens lomtalanítással, hulladékudvarokkal és egyéb hálózatokkal (adománybolt, javítóműhely, vállalkozók, civié szervezetek) összekötve nem csak a hulladékos problémákon enyhít, de a helyi szintű munkahelyeket is teremt.

A kiírásra került Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 3.2.1-es pályázatában támogatható tevékenységek között szerepel a hulladékmegelőzés is, így lehetőség van újrahasználati központ létrehozására is pályázatot benyújtani.

 

AJÁNLÁS ÖNKORMÁNYZATOK RÉSZÉRE ÚJRAHASZNÁLATI KÖZPONT LÉTREHOZÁSÁHOZ letöltése

 

Az ajánlás a 2015. november 2-4. közötti Nulla Hulladék Konferencián is bemutatásra került.

 

Az ajánlás az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap által finanszírozott projektjének keretein belül kerül megvalósításra. Projektazonosító: NCTA-2014-8346-E. Bővebb információ: www.norvegcivilalap.hu.

támogatói logók