Aggasztó az európai zöldségek-gyümölcsök vegyszerszennyezettsége. Simán lehet 12 féle vegyszer is a határérték közelében.

  • 2023. július 10.
  • Jakab János

Az EU-n kívülről származó minták jellemzően sokkal szennyezettebbek. MRL túllépés 5X gyakrabban tapasztalható, mint az EU-s termékeknél. Minden 20. termék esetén volt határérték túllépés feldolgozott élelmiszerekben. A termények 26,4%-a többféle szermaradékot tartalmaz. A bio élelmiszerekben még mindig csak elhanyagolható a kimutatott tiltott vegyszertartalom.Első ránézésre akár megnyugtató is lehet az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2023-as elemzése: a vizsgált zöldségek, gyümölcsök mindössze körülbelül 2 %-ában volt csak kimutatható növényvédőszer maradék a határérték fölött. Jogilag tehát a minták döntő része megfelelt az előírásoknak, ám tudományos szempontból mégis azt állíthatjuk, hogy a 2 %-nál sokkal nagyobb arányú a kockázat.

A hormon- és az idegrendszer károsító anyagok a mai napig nincsenek kitiltva, pedig ilyen hatású szereknek semmi keresnivalója nem lenne az élelmiszereinkben. Emellett a minták több mint negyede többféle vegyszermaradékot tartalmazott, ezek együttes hatását pedig sohasem vizsgálta ki senki. Simon Gergely környezetkémikus, a PAN Europe munkatársa értelmezi az eredményeket.

 

Összességében 87 863 élelmiszermintát elemeztek az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Security Agency, EFSA) legújabb, 2023-ban megjelent, de a 2021-es évre vonatkozó elemzésében az uniós országok plusz Izland és Norvégia területén.

 

A grapefruit dobta meg az eredményt?

 

grape

 

Az EU által központilag koordinált vizsgálati program (EU-coordinated control programme – EUCP) keretében  részletesen 13 845 mintát vizsgáltak. Ezen minták 58,1 százaléka nem tartalmazott a kimutatási határ felett peszticid maradékot. 39,8 százaléka a mintáknak, azaz 5507 minta tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédő szert, és 295 mintában (2.1%) volt vegyszermaradék a határérték (MRL) felett. Az MRL-t meghaladó minták aránya 2018-ban még csak 1,4% volt, ám ez az emelkedés a közlemény szerint kizárólag a grapefruit minták fokozott ellenőrzésének volt köszönhető.

 

A vizsgálatok alapján

 

1. az EU-n kívülről származó minták jellemzően sokkal szennyezettebbek. MRL túllépés ötször gyakrabban (10,3%) tapasztalható, mint az EU-s termékeknél (2%).

2. Szintén gyakrabban, szinte minden 20. termék (4,5%) esetén volt határérték túllépés feldolgozott élelmiszerek esetében.

3. A teljes vizsgált tétel 44,3 százaléka tartalmazott egy vagy többféle kimutatható  vegyszermaradékot.

4. Ami komoly aggodalomra ad okot, hogy a termények több mint negyedéből (26,4%) többféle szermaradékot is kimutattak, úgy hogy a szerek együttes hatása még alapvetően nem ismert.

5. A bio élelmiszerekben még mindig csak elhanyagolható a kimutatott tiltott vegyszertartalom.

 

Sok, jelenleg szabályosnak minősített minta jelenthet kockázatot

 

A minták 97,9 százaléka (a teljes 87 386 mintának pedig a 96,1 százaléka) tehát elvben megfelelt a jogszabályi előírásnak, mert nem volt bennünk -vagy csak a határértéken belül- kimutatható vegyszermaradék, ám tudományos adatok alapján kijelenthetjük, hogy sok, jelenleg szabályosnak minősített minta is jelenthet kockázatot.

 

A határértékek, az MRL-ek eleve úgy vannak kiszámítva, mintha semmilyen más vegyszerrel nem találkoznánk, se más peszticiddel, se egyéb szennyezésekkel. Még ha képzeletben leszámítjuk a rengeteg vegyi anyagot, ami károsít minket a mindennapokban, akkor sem védenének meg az élelmiszer határértékek minket a peszticidek kockázataitól. Egyfelől

 

- a határérték-számításhoz számos károsító hatást nem vettek figyelembe megfelelően a vegyszer engedélyezésnél, mint például az idegrendszer károsító hatás.

- A hormonkárosító anyagok továbbra is jelen vannak a földeken majd az ételünkben azt ezt tiltó szabályozás ellenére.

- A jogszabály lassú végrehajtása miatt sok-sok évvel el van maradva az EU ezen anyagok kivonásával, csak idén, 2023-ban kezdődtek meg az első hormonkárosító anyag kivonások.

 

kaliforniai

 

A kaliforniai paprikában 3,44 százalék volt a határérték feletti szennyezettség

 

Az sem mindegy, milyen terméket vizsgálnak

 

Modernebb, érzékenyebb vizsgálati módszerekkel nem az élelmiszerminták 60 százaléka tűnne vegyszermentesnek, hanem például friss zöldség-gyümölcsöknél maximum 10-15 százalék, és 85-90%-ban kimutathatóak lennének vegyszermaradékok. Persze az sem mindegy, milyen terméket vizsgálunk, hisz például az idén pulikált vizsgálatok szerint míg az étkezési szőlők 18,23 százaléka, a grapefruit mintáknak pedig a 18,73 százaléka nem tartalmaz vegyszert a kimutathatósági határ felett, addig ez a arány a kaliforniai paprika esetén 46,99%, padlizsánoknál 50,5%, brokkoli esetén pedig 60,1% volt.

 

Ha kíváncsiak vagytok mely élelmiszerek érintettek még, akkor a teljes cikket ide kattintva tudjátok elolvasni.

Cikk és képek forrása: greenfo.hu