Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

85%-os újrahasznosítás? Lehetséges!

  • 2015. február 06.
  • Csilla

A Zero Waste Europe esettanulmányából kiderül, hogyan. 

Az olaszországi Treviso tartomány hulladékgazdálkodásáért legnagyobb részben Contarina felel, ahol 554 000 lakos él, és miközben átlagosan 85%-ban szelektálnak, addig a maradék hulladék mennyisége csak 53 kg/fő/év. Összehasonlításképpen, az átlag - forrásnál történő - szeparálás aránya az EU-ban 42%, és az éves egy főre jutó maradék hulladék mennyisége 285 kg.

célokContarina nem csak az arányok miatt minősül nulla hulladék bajnoknak, ugyanis nem hajlandóak itt megállni, hanem további fejlesztésekben is gondolkodnak. Bizonyíték erre az a célkitűzés, hogy 2022-re a hasznosítás arányát 96,7%-ra növelik, a maradék arányát pedig 10 kg/fő/év-re csökkentik.

- Ez a kísérlet bizonyítja, hogy a körkörös gazdaság csomagban megjelenő célszámok - amely csomagot Timmermans alelnök vissza akar vonni -, teljesíthetőek. Nemcsak reálisak, de a legjobb módja a gazdaság felélénkítésének, hiszen új munkahelyeket teremt, és növeli az erőforrás hatákonyságot - nyilatkozta Joan Marc Simon, a Zero Waste Europe igazgatója.

Ezek az esetek jól példázzák, hogy az égetés vagy a lerakás idejétmúlt megoldásaival ellentétben, a megelőzés, az újrahasználat és újrahasznosítás munkahelyeket teremt, mindamellett rugalmas, költséghatékony, továbbá a környezetet és közegészséget is védő megoldások.

Az esettanulmány angol nyelven innen letölthető.

adatok

Forrás: Zero Waste Europe