7 ország már áttért 100%-os megújuló energiahasználatra – kettő Európában van

  • 2024. április 21.
  • Jakab János

A tavalyi év globális szinten rekordot döntött megújuló energiahasználat tekintetében, 7 ország pedig már sikeresen megvalósította a zöld energiára való áttérést is.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) és a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) közleménye alapján a Stanford Egyetem közzétett egy megújuló energia rangsort. A jelentésből kiderül, hogy már hét országban megvalósult a 100%-os megújuló energiahasználat. A legdinamikusabban a szélenergia fejlődött, de a napenergia még mindig vezető pozícióban van.

 

Rekordot döntött a szélenergia

A Global Wind Energy Council (GWEC) legfrissebb Global Wind jelentés szerint 2023-ban telepítették világszinten a legtöbb szélerőművet. A szélenergia használat ennek köszönhetően 50%-os növekedést hozott az előző évhez képest, ezzel a szélenergia-használat rekordot döntött.

 

A legtöbb szélerőmű telepítés – tengeri és szárazföldi egyaránt –, Kínában valósult meg. A rangsorban őket követi az Egyesült Államok, Brazília és Németország. Hollandiában szintén erőteljes növekedés történt, így Európa is rekord évet zárt az új tengeri szélerőmű-kapacitás terén.

 

A jelentésből az is kiderül, hogy bár a szélenergia használat elsősorban néhány nagy országban koncentrálódik, a világ más régióiban is rekordnövekedés volt tapasztalható. 2023-ban Afrikában és a Közel-Keleten is közel háromszorosára nőtt az előző évhez képest a szélenergia kapacitás.

 

A szerzők szerint a világ jó irányba halad az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, ugyanakkor figyelmeztettek arra is, hogy az éves növekedésnek legalább 320 gigawattnak kell lennie ahhoz, hogy a világ országai teljesíteni tudják az évtized végére a COP28 vállalást, mely szerint megháromszorozzák a megújuló energiahasználatot.

 

„Nagyszerű látni, a szélipar növekedésének ilyen mértékű fellendülését, és büszkék vagyunk az új éves rekordnak – mondta Ben Backwell a GWEC vezérigazgatója. – Ugyanakkor az igazi változáshoz ennél még többet kell tennünk” – tette hozzá.

 

sites

 

A világ 7 legzöldebb állama – ahol már megvalósult a 100%-os megújuló energiahasználat

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) és a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) adatai szerint jelenleg már 7 ország 100%-ban megújuló energiaforrásból fedezi az ország teljes energiaszükségletét.

 

Izlandon, Albániában, Butánban, Etiópiában, Nepálban, Paraguayban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban a villamos energia több mint 99,7 százaléka geotermikus, víz-, nap-, vagy szélenergiából származik.

 

sites

 

Norvégiában és Costa Ricán is közel a zöld átállás…

Az összesített rangsor alapján Norvégia és Costa Rica is egészen közel van a teljes zöldenergia átálláshoz. Mindkét országban már több mint 98%-os a megújuló energiahasználat! Németország és Portugália pedig időszakosan már többször is meg tudta valósítani a 100%-os szél-, víz-, és napenergia használatot.

 

További 40 ország szintén jó úton halad a megvalósítás terén. Már 2021-ben és 2022-ben is az ország villamos energiájának legalább 50%-át fedezték megújuló erőforrásokból.

 

sites

 

A világ elsődleges energiaforrása 2050-re a napenergia lehet

Bár ezen országok közül sokan jelenleg nagy mennyiségű víz-, vagy szélenergiát használnak, a szakértők szerint a közeljövőben a napenergia átveheti majd a vezető szerepet, mivel a technológia sokat fejlődött és a költségek is rohamosan csökkennek.2023-ban már a napenergia uralta a megújuló erőforrás kapacitás bővülését, az összes növekedés 73%-át tette ki. Jelenleg a világ teljes megújuló energia kapacitásának 37 %-át teszi ki.

 

Az Exeteri Egyetem és a University College London 2023-as tanulmánya szerint a napenergia „visszafordíthatatlan fordulóponthoz” érkezett, és 2050-re a világ elsődleges energiaforrásává válhat.

 

Cikk és képek forrása: impressmagazin.hu