50 forintos palack került a kosaramba, mit kezdjek vele?! Videón magyarázzuk el

  • 2024. március 20.
  • Jakab János

Év elejétől működik az 50 forintos palackok – hivatalos néven egyutas italos palackok – kötelező visszaváltási rendszere. Pár hete már meg is vásárolhatjuk az elsőket, amiken ott virít a „Vigyél vissza! 50 Ft” feliratú logó. Ezt a díjat vásárláskor ki kell fizetnünk, de visszakapjuk, ha a kiürült palackot visszavisszük, és bedobjuk az automatákba. Egyszerűnek tűnik, de pár dologra érdemes odafigyelni: videónkban elmagyarázzuk, mire.

A hulladékkoncessziót elnyerő Mol hulladékos leánycége, a Mohu által üzemeltetett visszaváltható palackok rendszere (még hivatalosabb néven DRS-rendszer) ugyan január 1-jével él, és már ott vannak a visszaváltó automaták a boltokban – sőt elkészültek az első mobil visszaváltó berendezések is –, a visszaváltható palackokat még keresgélnünk kell.

 


 

A gyártók ugyanis június végéig haladékot kaptak a rendszer bevezetésére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a júliusban forgalomba kerülő új palackok mindegyikén ott kell már lennie az 50 forintos logónak, de időbe telik, amíg az addig legyártott logó nélküli címkekészletek kipörögnek. A rendszer még annyira új, hogy a múlt héten még a kiskerdiszkontok legendásan gyors kezű pénztárosainak egyikét is sikerült zavarba hozni vele.

 

Ez az 50 forintos díj hivatott ösztönözi bennünket arra, hogy visszavigyük a palackokat, csökkentve a hulladék mennyiségét, növelve az újrahasznosítási arányt, hozzájárulva a körforgásos gazdaság kialakulásához és végső soron a klímaváltozás legsúlyosabb hatásainak mérsékléséhez.

 

Cikk és képek forrása: hvg.hu