Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

40 ezer műanyag palackot vittek "ajándékba" Palkovics Lászlónak

  • 2022. július 05.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

A PET-palackok 70 százalékát nem hasznosítják újra.

Egy 40 ezer PET-palackból álló bálát helyezett el a Greenpeace Palkovics László, környezetvédelemért és hulladékgazdálkodásért felelős miniszter székhelye, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) épülete előtt. A műanyaghulladékból álló csomag mellett a TIM képviselőinek egy 55 ezer ember aláírásával ellátott petíciót is átadtak, melyben azt követelik, a kormány tegye kötelezővé az eldobható italcsomagolások teljes körű újrahasznosítását, illetve kötelezze a gyártókat és forgalmazókat a visszaváltható, újratölthető csomagolásra legkésőbb 2026-ig.

Csak így lehetne megakadályozni a nyersanyagpazarló szemétáradatot, ma ugyanis Magyarországon negyedóra alatt 40 ezernél is több PET-palack fogy el, és évente legalább másfél milliárd műanyag palack kerül forgalomba. 70 százalékukat soha nem hasznosítják újra, ezek lerakókban, égetőkben, folyómedrekben, vagy akár a tengerben végzik. Lebomlási idejük 450 év is lehet – írja a szervezet a közleményében.

Emlékeztetnek: csaknem másfél éve fogadta el a parlament a kötelező italcsomagolás-visszaváltási díjról szóló jogszabályokat, ám azóta sincs semmi hír a megvalósításról, és egy a napokban benyújtott, de még el nem fogadott módosító javaslat szerint a bevezetés határidejét is kitolnák 2023-ról 2024-re.

(A Humusz kapcsolódó állásfoglalását itt olvashatjátok: https://humusz.hu/betetdij-allasfoglalas)

forrás: hvg.hu