Szemétszedés a sződligeti ártéren

Időpont: 
szombat, 2020, február 8 - 09:00 - 16:00
Helyszín: 
Sződliget, Duna-part

A tavalyi áradás a Dunán is rengeteg hulladékot hozott magával, ami az ártéri erdőben azóta is várja jobb sorsát. A hulladékmentes.hu és PetKupa közös szemétszedést szervez.

2020. február 8-án a sződligeti ártéri erdőben felgyülemlett hulladékokat összeszedjük, majd amit lehet szelektálunk és megfelelő helyre szállítunk, hogy annak minél nagyobb része értékes alapanyagként a körforgásban maradhasson.
A feladat sikeréhez szükséges eszközöket (pl. kesztyűket, zsákokat), és az elszállítást biztosítjuk.

Téged is örömmel látunk, ha szeretnél nem ölbe tett kézzel ülni, hanem inkább tennél azért, hogy tisztább és értékesebb hely lehessen a folyópart (is)!

Az alábbiakkal készülj:
1. Időjárásnak megfelelő ruházat (öltözz rétegesen; strapabíró bakancs, vagy bélelt gumicsizma legyen rajtad; illetve nem árt, ha olyan nadrágot és kabátot viselsz, ami erős és lehetőleg vízálló, de nem sajnálod, ha koszos lesz).
2. Mobiltelefon.
3. Személyes iratok.
4.18 év alattiak esetében felnőtt kísérő.

Helyszín: Sződligetnél a csónakkikötő (Wiking Yacht Club) melletti ártér.
Érkezés: 8:30 - 9:00 között.

Megközelítés:
- Volánbusszal a Budapest és Vác között közlekedő járatról szállj le a „Sződliget, sződi elágazás” megállóban, majd sétálj néhány percet a csónakkikötőig.
- Ha autóval érkezel, a Google térképen ezt írd be célnak: Sződliget, Wiking Yacht Club, Árpád-házi Szent Erzsébet stny., 2133.
- Érkezhetsz vonattal is, ez esetben a „Sződliget” megállóban szállj le, de mi javasoljuk inkább a buszos közlekedést, mivel a vonatállomás kicsit távolabb, kb. 1 km-re található a helyszíntől.


------------------------------------
Az esemény előzménye:

Mint sokan mások, Edinával mi is szívesen bringázunk a Dunakanyarban, illetve az elmúlt években horgászként bebarangoltam a partszakasz jelentős részét. Sajnos nem csak hódokkal és vaddisznókkal voltak izgalmas találkozásaink, rengeteg helyen futottunk bele hulladékhegyekbe is. Mivel önkéntesként évek óta részt veszünk a Tiszai PET Kupán, a közelmúltban jeleztük az admiralitásnak, hogy van errefelé egy-két olyan szakasz, ahol bizony elkélne a PET Kalózok ereje.

Alig pár héttel később Attikapitány megüzente, hogy egy helyi gimnazista, Menyhárt Gellért is jelezte a PET Kupa csapatának, hogy többedmagával tettre kész, sőt Párdy Bence példáján felbuzdulva már sok kisebb egyéni akción is túl van barátaival.
Az admiralitás így hát letette a kalózesküt és megígérte, hogy minden segítséget megad, ha összehozzuk a kalóztámadást a hulladéktenger ellen. Az események felgyorsultak és elkezdtük szervezni ezt az akciót, ami reményeink szerint nem pusztán egyszeri alkalom lesz.

Párdy Bencével nemrég bejártuk a Duna bal partját - Göd felső részétől egészen Vácig -, és sajnos nem lettünk vidámak attól, amit az ártéren találtunk. Hatalmas mennyiségű hulladék van ott, helyenként szinte összefüggő szőnyegként elterülve.

Szóval eljött az idő, hogy cselekedjünk! Kalandra fel, tegyük rendbe azokat a helyeket, ahová szívesen megyünk kikapcsolódni, legyen az vízi sport, vagy csak egy kis séta!

Találkozunk február 8-án!
Rikter István

További információ: 
https://www.facebook.com/events/153442179407990/