Kerekasztal-beszélgetés az új EU-s körkörös gazdasági csomagról

Időpont: 
szerda, 2015, december 16 - 10:00 - 13:00
Helyszín: 
Képviselői irodaház, 1358 Budapest, Széchenyi rakpart 19.

A Magyar Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, a Humusz Szövetség és Magyar Természetvédők Szövetsége kerekasztal-beszélgetést szervez az új EU-s körkörös gazdasági csomagról. A gazdasági csomag célja, hogy növelje az EU és Magyarország erőforrás-hatékonyságát, és támogassa a tagállamokat a "nulla hulladék" felé vezető úton. A résztvevők a tervezett intézkedések főbb irányait és nemzeti megvalósítási lehetőségeit elemzik majd, de szó lesz a hazai hulladékgazdálkodás kapcsolódó stratégiai kérdéseiről is.

Országgyűlés logoMTVSZ logoHumusz logoFriends of the Earth Europe logo

 

 

MEGHÍVÓ

Kerekasztal-beszélgetés 

Az új európai körkörös gazdasági csomagról és a magyarországi hulladékgazdálkodás stratégiai kérdéseiről

 

Időpont: 2015. december 16. (szerda) 10.00-13.00 óra

Helyszín: Képviselői irodaház

Cím: 1358 Budapest, Széchenyi rakpart 19.

Szervező: a Magyar Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, a Humusz Szövetség és a Magyar Természetvédők Szövetsége

A jelenlegi gazdasági növekedési modell egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygón nem fenntartható. Európa már így is többet használ fel a természetes erőforrások rá jutó arányos részénél, ezzel pusztító hatást gyakorolva az ökoszisztémára és a közösségekre.

A körkörös gazdasági csomag idén kora tavasszal történő visszavonása Európa számára az erőforrás-hatékony irányelvek és a „nulla hulladék” felé történő megtorpanását jelentette. A hulladékmennyiség csökkentése, a körkörös gazdaság kialakítása, valamint társadalmilag és gazdaságilag fenntarthatóbb kezelése fontos lépés, az erőforrások jobb felhasználása azonban átfogóbb megközelítést igényel. Szükségesek a Föld-, víz-, anyag- és karbonlábnyomok fejlesztése és adaptálása az EU átfogó politikáiba, mert amit nem mérünk, azt nem tudjuk kordában tartani.

Az új, az EP által „ambiciózusnak” nevezett körkörös gazdasági csomagot decemberben bocsátja ki az Európai Bizottság. A kerekasztal-beszélgetés során az új csomag főbb irányait és nemzeti megvalósítási lehetőségeit elemezzük az EU és Magyarország erőforrás-hatékonyságának növelése szempontjából. Kitérünk a hazai hulladékgazdálkodás stratégiai kérdéseire is a csomaghoz kapcsolódóan.

A kerekasztal.beszélgetésre előadóként a témában jártas szakértőket, a kormányzat képviselőit, parlamenti képviselőket kértünk fel. Résztvevőként a kormányzat, az önkormányzatok, a hulladékgazdálkodásban érintett cégek és a civil szervezetek képviselőit várjuk.

 

PROGRAM

9.30 - 10.00 Regisztráció

10.00 – 13.00 Szakmai Program

Megnyitó

Sallai Róbert Benedek az Országgyűlés Fenntartható fejlődési bizottságának elnöke

 

Előadók:

Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár - Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Kónya Károly, tanácsadó – Földművelésügyi Minisztérium

Bartus Gábor, egyetemi adjunktus - BME Környezetgazdaságtan Tanszék, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára

Urbán Csilla, Nulla hulladék programvezető – Humusz Szövetség

Hartay Mihály, hulladékgazdálkodási szakértő - Magyar Természetvédők Szövetsége

Bencsik János, az Országgyűlés Fenntartható fejlődési bizottságának alelnöke

Kérdések, hozzászólások

 

Levezető: 

Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke

 

A rendezvényre szeretettel várjuk! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát, kérjük, jelezze a https://docs.google.com/forms/d/1Tr6qfTnT-DmAOQLJhUqhEVnBNXb1b9yFhNTj0hoSyKY/viewform?usp=send_form honlapon. 

Jelentkezési határidő 2015. december 11.

 

További információ: Varga Attila, [email protected], tel: 1/216-7297.

 

MAVA logoEU logo

További információ: 
Varga Attila, [email protected], tel: 1/216-7297.
CsatolmányMéret
PDF ikon 151216_meghivo_program_1.pdf348.96 KB