Lecsó gazdagon, gazdaságosan, gazdasszony módra

  • 2016. június 01. 02:00
  • Csilla

A lecsónak többféle elkészítési módja is létezik.  Ahány ház annyi szokás. Vannak akik tojással vagy rizzsel, zsíron vagy olajon, hússal vagy anélkül készítik, viszont ami biztosan nem változik, az a zöldség, amit belefőzünk: a paprika és a paradicsom. Számos zöldség fellelhető a magyar piacokon, de az az észrevételem, hogy nem merjük leemelni a számunkra ismeretlen zöldségeket, mert még életünkben nem ettünk, vagy már gyermekkorunkban riogattak velük, de az is elképzelhető, hogy csak ragaszkodunk a régi jól bevált receptekhez, alapanyagokhoz.

 

Pedig a tudatos vásárló nemcsak kigondolja mit szeretne enni, mit kell hozzá beszereznie, majd számol, hanem véleményem szerint ehhez hozzátartozik az is, hogy étkezési szokásainkat változatosság jellemezze, hogy kiegyensúlyozottak és egészségesek legyünk.

Ezért arra gondoltam, hogy a paprikás paradicsomos zöldségragut, kicsit átgondolom, felturbózom. Remélem tetszeni fog! :)

A lehető legsikeresebb- és legegyedibb recept, ha lemegyünk vásárolni és a zöldségespulton jól körülnézünk. Ami tetszik, azt vegyük meg. A nagyokból egy-egy darabot, a kicsikből egy fél kilót, a fő, hogy válogassunk ki legalább 4-5 féle zöldséget. Lehet az patiszon, karalábé, tök, cukkini, karfiol, brokkoli, répa, paraj, sóska, burgonya, póréhagyma, bab, zöldbab, borsó és még sorolhatnám.

Fontos, hogy ne gondoljuk, hogy nem illik az egyik a másikhoz, mert ez tévedés. Ezzel a módszerrel olyan finom ízeket fedezhetünk fel, amikre nem is gondoltunk volna. Kellemes válogatást!

 

Piac

 

A recept a következő:

Először is vegyük elő a hűtőnkben fellelhető összes zöldséget, ami pár napja kallódik és egyre csak fonnyad a polcokon, mert főzésre pont optimális. Természetesen itt sem kell túlzásba esni, ha rohadt vagy penészfoltos, azonnal dobjuk a komposztunkba, ellenben ha csak szottyadt vagy ütődött, akkor nyugodtan daraboljuk fel (nem szükséges meghámozni), és rakjuk a többi zöldség közé.

A tetszőleges mennyiségű vöröshagymát nagy lángon addig pirítom, amíg aranybarnára nem sült. Ha fokhagymával készítem, akkor ilyenkor szoktam hozzáadni annak a felét és a pirospaprikát. Először a gyökérzöldségeket adjuk hozzá, mert azoknak kell a legtöbb idő, de ha szárazbabbal dolgozunk, akkor áztassuk be egy nappal előtte. Mikor félig megpuhult, akkor elérkezett az idő, hogy a többi különböző formára vágott zöldséget is beleborítsuk.

Mikor félig puhára főztem, hozzáadom a többi zöldséget. Sózom, borsozom ízlés szerint, akár fehérborral is meglocsolhatjuk és végezetül hozzáadom a maradék fokhagymát. Kóstoljuk, utóízesítjük!

Ha soknak ítéljük, elrakhatjuk befőttesüvegekbe közvetlen miután levettük a tűzről, úgy, mint egy lekvárt vagy akár alaplével (lásd első bejegyzés) felhúzva zöldséglevest vagy zöldség krémlevest is készíthetünk belőle. Ráönthetjük tésztára, rizsre, ugyanakkor kiváló húsokhoz is egyaránt, mint mártás, valamint bármilyen sült finomra párolódik egy ilyen zöldséges raguban.

Egy szó, mint száz, az étel gazdag, mert sokféle zöldségből készül, mindig aktuális, mert szezonális alapanyagokkal készítjük, és gazdaságos, mert receptje nem kötött, hanem rugalmas!

Brigi

Kép forrása: http://budapestcity.org/13-album/images/Korhaz-utcai-piac/05.jpg