Mosipelussal a környezetért és gyermekekért

  • 2019. július 01. 02:00
  • admin

Kisbabás szülőként is elég hamar szembesültem azzal, hogy mekkorát változott a világ 30 év alatt. Amikor én voltam kisbaba még természetes volt az anyukámnak, hogy mosta a pelenkákat. Ma pedig, ha valaki mosható pelenka használatra adja a fejét, akkor ő a Nagy kivétel. Minden „mosizós” anyukára egy kicsit furán néznek a többiek. Nem értik miért „nehezítjük” a dolgunkat, hiszen a pici baba mellett van elég teendő... A mai modern mosható pelenkák azonban nem nehezítik, hanem jobbá, környezettudatosabbá, olcsóbbá és egészségesebbé teszik a babázós éveket. 

 

Miért jó mosható pelust használni az eldobhatók korában?

A modernkor vívmánya az eldobható pelenka, mára sajnos bevonult a magától értetődő, természetesnek vett dolgok közé. Pedig köztudott, hogy egy gyermek születésétől a szobatisztaságig kb. 1,5-2 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható pelenkákkal. Az orvosok szerint a műanyag eldobható pelenkákba, nagyjából úgy érzi magát a baba mintha egy üvegházban lenne a popsija, teret engedve ezzel a különböző kórokozók és bacilusok elszaporodásának. A kisfiúkra még nagyobb veszélyekkel jár ez a fajta pelenkázási szokás, hiszen a magasabb hőmérséklet nem tesz jót a heréknek, és a későbbiekben rosszul hathat a termékenységre. A modern mosható pelenkák szélesebb körben való elterjedésével nem csak a gyermekeink egészségének, hanem környezetünknek is kedvezünk. Ma már nem muszáj a nagyanyáink korából maradt tetrapelenkákat hajtogatni (bár van olyan, aki erre esküszik). Rengeteg olyan megoldás van, ami megkönnyíti a mai anyukák-apukák dolgát, ráadásul nem egészségkárosító, se nem környezetszennyező.

eldobható vs. mosható pelenkák mennyisége

Kép forrása: Pinterest

 

Mennyire lényeges szempont manapság a környezetvédelmi szempont?

Azt mindenkinek magának kell eldönteni, hogy mennyire él környezettudatos életet. Mi, a Zöldövezet Egyesület tagjai (a Humusz tagszervezete), igyekszünk minden téren tanácsot adni és valós alternatívákat keresni arra, hogy „spóroljunk” kicsit a bolygónak.

Fontos tudni az eldobható pelenkákról, hogy egy átlagos baba kb. 6-7 ezer pelenkát használ el, ami körülbelül másfél tonna hulladéknak felel meg. Egy pelenka lebomlásához 500 év kell, de mivel 500 éve még nem léteztek eldobható pelenkák, így én nem vagyok meggyőzve. 2009-ben a világ népessége 83 millió fővel nőtt, ez nagyjából megfelel Németország egész lakosságának. Minden másodpercben átlagosan 2,6 csecsemő születik a Földön. Ha csak a megszületettek fele használ eldobható pelenkát, az akkor is 92.000.000.000 vagyis 92 milliárd eldobható pelenka évente! Az eldobható pelenkák 98%-a semmilyen hulladékkezelési eljáráson nem esik át, csak gyűlik a szemétlerakókban!

Ha valaki komolyan akarja venni a hulladékmentes életmód gyakorlatát, akkor kisgyerekesként komoly hulladékmegelőzést érhet el az újrahasználható mosipelusok bevezetésével.

Ráadásul magyar anyukákat is támogathatsz a pénzeddel, ugyanis egyre több anyuka áll neki otthon megvarrni a pelenkát, melyet családok körében más környezettudatos termékekkel együtt értékesít. Ez a Work At Home Mom mozgalom. A WAHM-ok termékei megtalálhatóak a divatos design vásárokon, hordozós klubokban, és persze a közösségi médiában.

Hogyan festenek a mosható pelenkák költségei az első évre számítva? Beszerzés, mosás, szárítás, munkaidő ráfordítás.

Saját tapasztalatok alapján készítettünk egy táblázatot, hogy 2,5 év alatt mit lehet mondani olcsóság tekintetében. Ebből is az látszik, hogy mosható pelenka használatával egy családi nyaralás árát simán megspórolhatjuk. Nagyjából 2,5x annyiba kerül, ha eldobhatós pelenkát használunk a szobatisztaság eléréséig (2017-es adatok alapján)

 Eldobható 2,5 évreMosható 2,5 évre
Darabszám

5400

15
Energia0288,86 kw=12260 Ft
Pelus ára378.000 Ft (70/db)80.000-120.000 Ft
(öko)Mosószer ára018000 Ft
Kakifogó ára014000 Ft
Popsikrém ára5000 Ft0
Összesen 382.000 Ft123.000-168.680 Ft

 

Jöjjön egy kis áttekintés a mai mosható pelusokról

Letölthető összefoglaló segédanyag mosható pelusokhoz

Amiben legjobban hasonlítanak egymásra az talán a tartósságuk. A mai pelusok mindegyikről elmondható, hogy két részből állnak: egy külső és egy belső. A külső a nedvesség záró, a belső pedig a nedvszívó réteg. A belső anyaga pamut, bambusz, kender, vagy mikroszálas anyagból készül. A külsők anyaga többnyire lélegző poliuretán (ún. PUL), vagy azzal laminált egyéb anyag. A még „zöldebb” megoldások között ott a gyapjú, vagy akár használt pulóverből vagy egyéb retextilből varrt külső is. A belsők lehetnek téglalap, piskóta vagy nadrág alakúak. 

A külsők patenttal vagy tépőzárral záródnak, így a pelenkázós mozdulat olyan egyszerű, mint az eldobós megoldásnál. Persze van kötős és bebújós külső is, utóbbit úgy képzeljétek el, mint egy kisnadrágot. Minden típusnál arra kell nagyon figyelni, hogy a belső sehol ne lógjon ki a külsőből, hiszen a kikandikáló betét kivezeti a nedvességet.

 

Hogyan kell kezelni ezeket a pelusokat?

A mosipelusozáshoz mindenképpen szükséges beszerezni egy lavórt vagy vödröt, amiben a használt pelenkákat tárolhatjuk. A használt pelusokat vízzel átöblítjük (pl. a használt fürdővíz is tökéletes erre a célra), majd a tárolónkba tesszük, érdemes külön a külsőket és a belsőket. 

Mivel a pelusok nagyrésze is természetes anyagokból készül célszerű öko mosószerrel tisztítani. Bármilyen mosószert is választunk öblítővel öblíteni szigorúan TILOS, mert az öblítő részecskéi eltömítik a szálakat és ezzel gyengítik a belsők nedvszívó képességét. A mosási költségeket és az energiafelhasználást azzal tudjuk csökkenteni, ha mindig teli mosógépet teszünk be (pl. a babaruhákkal vagy akár törölközőkkel együtt mosva), ill. a külsők jó részét egy áttörlés vagy öblítés után még többször is fel lehet használni a következő gépi mosás előtt.

öko tisztítószer csomag

 

Mit lehet út közben csinálni a használt mosható pelusokkal?

Léteznek pelustartó zsákok, melyek vízhatlanok és a legtöbből a kellemetlen szag sem jön ki. A zsákokat a peluskülsőkkel együtt lehet mosni a gépben. Érdemes beszereznünk egy ilyet, ha sokat csavargunk, vagy akár hosszabb útra indulunk a babával és nem akarjuk eldobható műanyag pelenkába csomagolni a popóját.

 

Na jó, és hogy kezdjem el?

Egy kis internetezés után rengeteg hasznos információt találhatunk a mosható pelusokról, bár elsőre egy kicsit rémisztő a dolog. Amikor én elkezdtem kutakodni úgy éreztem magam, mintha valami ismeretlen országba csöppennék: prefold, tetra, AIO, zsebes, csónakos, egybevarrt, egyméretes, csillagpatentos, booster, gyapi…

csónakos mosipelus

Szerencsére ma már lehet próbacsomagot kölcsönözni internetes áruházakban és a Zöldövezetnél is. Ezek a csomagok úgy vannak megszerkesztve, hogy minden típus megtalálható bennük, bátran kísérletezhetünk, hogy melyik illik legjobban a babánkra. A mosható pelenkákat használó édesanyák között szinte mozgalom alakult ki, így a tematikus facebook csoportokban szuper információkhoz és persze használt pelusokhoz is hozzájuthatunk. Így ha nem sikerül elsőre eltalálni a legmegfelelőbbet, akkor is jóval kevesebb a „tanulópénz”, mintha újat vennénk. Én azt tanácsolom, hogy kezdőként semmiképp ne vásároljunk be egy típusból egy egész csomagot, mert egy rosszul megválasztott pelus sok bosszúságot okozhat.

 

Életforma?

Valahol az is. A fentebb említett hulladékmegelőzés szempontja nálam elsődleges volt. Azóta viszont rengeteg igazolást kaptam, hogy ortopédiai, ill. bőrgyógyászati szempontból is előnyös váltást csináltam. A környezetemben lévő pocakos anyukák mindig hozzám fordulnak segítségért, így olyan családokban is elkezdték használni, ahol sosem gondoltam volna (és ők sem…), hogy elindulnak a hulladékmentes úton. 

Nem utolsó sorban közös program a gyerekekkel, egyrészt segítenek teregetni, másrészt ők választják ki, hogy épp melyiket szeretnék felvenni.  

A mosható pelenka használatával tapasztalatom szerint egy boldogabb, egészségesebb kisbabát kapunk, és egy tisztább élhetőbb környezetet.

 

Andi
Képek forrása: Zöldövezet Egyesület


A bejegyzés az Agrárminisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával valósult meg.