mz.gabi blogja

Kis fogadó, nagy ötletek

  • 2011. május 01. 02:00
  • mz.gabi
Vagy inkább egyszerű ötletek egy környezetbarát fogadó és étterem üzemeltetéséhez

A kisoroszi Rácz Fogadó és Étterem néhány egyszerű lépést tett a nulla hulladék útján, melyeket nagy örömmel reklámozunk, mert példaértékűnek tartjuk a törekvéseiket és az eredményeiket is.

Áruk csomagolása

A cukrot télen, a hangyák csökkenésével a kávé és tea mellé nem csomagolva adjuk, ezzel is elkerüljük a felesleges hulladék keletkezését. Üvegesek és betétdíjasak üdítőitalaink, söreink és boraink. A tejszín és a tej kiöntőben, és nem csomagolva kerül az asztalra. A konyhai alapanyagok jelentős részét piacon, így csomagolás nélkül, a többit meg nagy kiszerelésben vásároljuk.

Read more about Kis fogadó, nagy ötletek

Komposztálás - Újratöltve

  • 2011. május 01. 02:00
  • mz.gabi
A komposztálás jelentőségének visszaállításáról

Mottó: „A bölcs ember törvénye, hogy a természet rendje szerint él, cselekszik.”

/Lao Ce/

EGÉSZSÉGES TERMÖFÖLD – EGÉSZSÉGES TERMÉKEK

Bármilyen furcsán hangzik is, Földünk „vékony, laza, termékeny takarója” tart el bennünket. Az emberi lét alapja, feltétele a termőtalaj. A talajon élő növényzet biztosítja az élethez szükséges oxigént. Az oxigén teszi lehetővé a magasabbrendű élőlények, köztük az emberiség létét, a talajtól függő növényi és állati élet biztosítja az ember táplálékát. Az emberiség léte alapjában véve tehát a földkéreg legfelső néhány deciméter vékony rétegétől függ. Védelme egyben az emberiség védelme.

Read more about Komposztálás - Újratöltve

Tematika: 

Komposztmonológ

  • 2011. május 01. 02:00
  • mz.gabi
A társasházi komposztálás bevezetéséről

Tudjuk, nem egyszerű dolog valami újba kezdeni, életmódot, szemléletet váltani. Még nehezebb, ha ezt másoknál szeretnénk elérni és bizony hatványozottan nehezebb dolgunk van, ha egy 200 lakásos társasházzal szeretnénk elfogadtatni, hogy holmi beláthatatlan globális jó érdekében tegyenek valamit, ami talán kényelmetlen, nem megszokott.

Mégis vannak olyan lelkes emberek, akik megpróbálják.

Az alábbi monológ egy ilyen embertől származik.

Tematika: 

Amíg nincs betétdíj

  • 2011. április 01. 02:00
  • mz.gabi
avagy hogyan használhatjuk fel az üveghulladékot?

Az alábbi levelet egy hírlevelünkre feliratkozott kedves olvasónktól - Veronyák Viktóriától - kaptuk. Jó példa arra, hogy hogyan vehetjük észre a (régi)új megoldásokat a hulladék csökkentése érdekében:

"Olvasva az üveg-PET palack újrahasznosításáról szóló cikketeket, a végén írjátok, hiába van szelektíven gyüjtve az üveg, csak reménykedhetünk, hogy bekerül a vérkeringésbe újra. Erre van egy ötletem, mivel épp tegnap mondta apukám, mire is szeretné ő használni az évek alatt összegyűlt, több zsáknyi mindenféle üveget. Kemencét akar építtetni az udvaron, és ahhoz, hogy az jól funkcionáljon és megfelelő hőt adjon le a belsejében, összetört üvegből egy 10 cm-es üvegszőnyeget kell beépíteni. Ma Magyarországon ismét reneszánszát éli a kemenceépítés, esetleg ilyen cégeknek, magánembereknek is fel lehetne ajánlani az akár otthonunkban felgyűlt mindenféle üveget (és szerintem ebben az esetben mindegy, hogy színes üveg, vagy befőttes vagy pálinkás, stb) vagy a szelektíven gyüjtött hulladéklerakókat ilyen kéréssel felkeresni, hogy ajánlják fel a hozzájuk befutott üveghulladékot, esetleg ezért lobbizni. A mi háztartásunkban felgyülemlett több zsáknyi üveget így nem dobtuk ki tegnap a lomtalanításkor, hanem várják az újrahasznosítást a kemencénkben, illetve a nyári befőzési időszakot."

Levél a jövő nemzedéktől

  • 2011. március 01. 01:00
  • mz.gabi
Bár személyesen sajnos sohasem találkozhattunk, végre van lehetőségem írni Neked a jövőből...

Kedves Nagyapa!

Bár személyesen sajnos sohasem találkozhattunk, végre van lehetőségem írni Neked a jövőből. Meg szeretném köszönni egy kitűnő döntésedet.

Munkatársaimmal együtt sokat kutattuk az elmúlt évtizedek belpolitikáját. Minket is meglepett, amikor rájöttünk, hogy egy hirtelen fölismerésed 2011-ben milyen hatalmas mértékben változtatta meg az ország sorsát. Kutatásaink során eddig részben ismeretlen dokumentumok segítségével a következőket derítettük ki. Amikor közelgett az új alkotmány elfogadása, még úgy állt, hogy hiába működött addig remekül, és szolgált mintául szerte a világban, megszüntetitek a jövő nemzedékek ombudsmanjának intézményét.

Tematika: 

15 perc hírnév

  • 2011. március 01. 01:00
  • mz.gabi
Gondolatok egy Flashmob margójára

Nemrégiben olvastam egy könyvet, amiben a dícséretről is szó volt. Az ember azt gondolná, hogy a dícséret jó. A könyv szerint nem feltétlenül. Nem mindegy ugyanis, hogy a személyemet dícsérik, vagy a tetteimet. Ha csupán a személyemet, akkor jó résen lenni: talán csak hízelgésről van szó és az illetőnek valami hátsó szándéka van, csupán manipulálni szeretne. Ha a tetteinket dícsérik, jó eséllyel bízhatunk abban, hogy azt érdek nélkül teszik.

Hogy hogy jön ide ez a filozofálgatás?

Erről jutott az eszembe: Read more about 15 perc hírnév

Guriga nélkül

  • 2011. február 01. 01:00
  • mz.gabi
Kis dolog, vagy nagy dolog?

Hányszor hangoztattuk már, hogy nem újabb és újabb technológiák bevezetésére van szükség a hulladék csökkentéséért, hanem MEGELŐZÉSRE!

Hányszor elmondtuk már, hogy gondolkodjunk vásárlás előtt! Hogy csak azt vegyük meg, amire valóban szükségünk van.

És íme, nem falra hányt borsó volt a szavunk. Hiszen piacon van a guriga nélküli WC papír! Read more about Guriga nélkül

Tematika: