Amíg nincs betétdíj

  • 2011. április 01. 02:00
  • mz.gabi

Az alábbi levelet egy hírlevelünkre feliratkozott kedves olvasónktól - Veronyák Viktóriától - kaptuk. Jó példa arra, hogy hogyan vehetjük észre a (régi)új megoldásokat a hulladék csökkentése érdekében:

"Olvasva az üveg-PET palack újrahasznosításáról szóló cikketeket, a végén írjátok, hiába van szelektíven gyüjtve az üveg, csak reménykedhetünk, hogy bekerül a vérkeringésbe újra. Erre van egy ötletem, mivel épp tegnap mondta apukám, mire is szeretné ő használni az évek alatt összegyűlt, több zsáknyi mindenféle üveget. Kemencét akar építtetni az udvaron, és ahhoz, hogy az jól funkcionáljon és megfelelő hőt adjon le a belsejében, összetört üvegből egy 10 cm-es üvegszőnyeget kell beépíteni. Ma Magyarországon ismét reneszánszát éli a kemenceépítés, esetleg ilyen cégeknek, magánembereknek is fel lehetne ajánlani az akár otthonunkban felgyűlt mindenféle üveget (és szerintem ebben az esetben mindegy, hogy színes üveg, vagy befőttes vagy pálinkás, stb) vagy a szelektíven gyüjtött hulladéklerakókat ilyen kéréssel felkeresni, hogy ajánlják fel a hozzájuk befutott üveghulladékot, esetleg ezért lobbizni. A mi háztartásunkban felgyülemlett több zsáknyi üveget így nem dobtuk ki tegnap a lomtalanításkor, hanem várják az újrahasznosítást a kemencénkben, illetve a nyári befőzési időszakot."

Persze jó ötletért nekünk sem kell messzire mennünk, hiszen a Humusz Ház kertjében a virágágyások szegélye is földbe ásott borosüvegekből készült.

De láttunk már házat is épülni üvegből és PET palackból:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sőt, buddhista templom is épült már sörösüvegből:

 

Egy korábbi cikkünkből had idézzek:

"A táblázat szerint a legkisebb teljes negatív környezeti hatást a 40x újratöltött üveg okozza, nemcsak az üveg-, hanem a PET-alternatívákkal is összevetve. Az újratöltés nélküli üveg okozza a legnagyobb negatív hatást! A 40x és a 20x használt üvegek esetében láthatjuk, hogy a növekvõ újrahasználattal csökken a környezetre gyakorolt káros hatás."

Szóval, amíg nincs túl sok lehetőségünk betétdíjas üveget használni, addig maradnak az egyéb megoldások. De azért ne feledkezzünk el arról, hogy az újrahasznosítás előtt mindig keressük az újrahasználat és a megelőzés lehetőségeit is!