Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

HuMuSz ajánló

Év: 
2010
Szám: 
Nyár

Programok

Ökovásár Veszprémben

      A Csalán Egyesület szervezésében minden év szeptemberének utolsó szombatján, így idén szeptember 25-én kerül sor Veszprémben az Ökovásárra, az Óváros téren, reggel 8.00 órától 16.00 óráig. Az immár tizedik alkalommal megrendezett vásárban minden megtalálható, ami az egészséges táplálkozáshoz szükséges, mindez bio- és helyi termelők szíves kínálásával. Ezen felül kézművesek árulják portékáikat sok-sok program, játék adta móka és kacagás mellett.

További információ: www.csalan.hu

Nagy Terv meseíró pályázat

    Olyan a Világ, amilyenné Te teszed! Folytasd a megkezdett történetet a www.nagyterv.hu oldalon! Írj mesét akár fél oldalban, akár kisregényben. A honlapon minden mese megjelenik, ezután a leadott vélemények és a szervezők zsűrizése alapján írásod akár kiadásra is kerülhet. A pályázaton részt vehet mindenki, legyen gyerek, felnőtt, egyén, de akár csoport is. A szervezők folyamatosan várják írásaitokat, leadási határidő nincs!

Zöldövezet

    Az MR1 Kossuth adón minden szombaton 15.05-15.30 között jelentkezik a Zöldövezet környezetvédelmi magazin, mely hírt ad a legfontosabb hazai és nemzetközi környezeti eseményekről, akciókról, és bemutatja a környezet- és természetvédelem területén munkálkodó szervezetek, civil mozgalmak tevékenységét is.

Tükörben a világ – Kiállítás az emberi természetről és a fenntartható fejlődésről

     Mire van szüksége egy emberi lénynek? Egy korty vízre, betevő falatra, szerető ölelésre, biztonságos közegre, szabadságra... Hogy az ember milyen módon oltja oly sokféle szomját, hatást gyakorol a természetre és társai életére. A kiállítás egy felfedezőút. A látogatók, miközben kitekintenek a világra, saját magukat is megpillanthatják a tükörben. A kiállítás szeptember 1-21. között látható a szentesi Megyeházán.

További információ:www.tukorbenavilag.hu

Fenntartható fejlődés műhelymunka – nem csak zöld szervezeteknek!

Vajon tudjuk-e, hogy mindennapi döntéseinkben hogyan lehet megjeleníteni a fenntarthatóságot? A tapasztalat az, hogy bizony nem egyszerű megtalálni az elmélet és gyakorlat közötti összekötő kapcsot. A HuMuSz Műhely őszi képzésén egy olyan szemléletmódot szeretnénk átadni, mely nem csak a zöld – vagy más civil – szervezetben végzett munkánk során, hanem magánéletünk, emberi kapcsolataink terén is segítséget nyújt. A képzés ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Időpont: 2010. szeptember 10-11. és 24-25. Tervezett helyszín: Paks, Deák Ferenc Általános Iskola könyvtára További információ és jelentkezés: Portik-Bakai Zsuzsa, [email protected] Összeállította:Rátz Judit 12-23.

Film


Valóban ehető?
   Képes-e a Cévennes lábánál fekvő aprócska francia falu megvédeni magát a vegyipar mindenhová eljutó mérgeitől? A Vigyázat, ehető! – A francia bio-forradalom című film ebből a szempontból egy befejezetlen történetet mutat be, mégsem hagy elégedetlenséget bennünk. Csupán egy sürgető érzést, hogy szabaduljunk meg
mielőbb a konyhánkban található nem ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerektől. Akár csak a polgármester, aki úgy dönt, hogy az iskola menzájáról
ezentúl kitiltja a „hagyományos” élelmiszereket és kötelezővé teszi a biotermékek használatát. A film nem szépíti a helyzetet: miközben önfeledten játszó, étkező
gyerekeket látunk, a film sorra mutatja be azokat az adatokat, amelyek az elfogyasztott ételekben található veszélyes növényvédő szerekről és nehézfémekről tudósítanak. A számtalan – sokszor kétségbeejtő – adat ne rémítsen el senkit, a sötét jövőt jósoló tényeket pedig a francia falu képei, az iskola kertjét művelő vidám gyerekek és a közösség elszánt tenni akarása tökéletesen ellensúlyozzák.


Schmidt Gergő


Könyv


Tódor környezettudatos kalandjai –
mese- és foglalkoztató füzet


   Nyár végén jelenik meg az a mesekönyv, ami a Nagy Terv Ifjúsági Természet és Környezetvédelmi Program meseíró pályázatának legizgalmasabb történeteiből született.
Olyan a Világ, amilyenné Te teszed – vallja Tódor, a környezettudatos manó. A mese hőse – aki egyúttal a Nagy Terv „reklámarca” is – arra bátorítja minden kis olvasóját, hogy merüljön el a kalandokban. A kisebb-nagyobb gyerekek megtudhatják, miként teszik tisztábbá és élhetőbbé környezetüket a jó barátok, hogyan fedezik fel a körülöttük nyüzsgő élet minden értékét. A mesék között megbújó
feladatok is a környezettudatosság felé terelik a lurkókat.
Mirtse Zsuzsa író, a Süni és a Vadon magazin főszerkesztője
a teljes programot jó szívvel ajánlja: „Azok a gyerekek, akik ezen a programon nőnek fel, talán előbb utóbb maguk is Nagy Tervesek lesznek, de egy biztos: máshogy fognak élni, álmodni, szeretni. És ez nagyon fontos dolog. Próbálja ki mindenki, fogyasztásától csak jobban és jobbak leszünk.”

További információ: www.nagyterv.hu
A Nagy Terv Ifjúsági Környezetvédelmi Program csapata


Világháló


Zöldköznapi kalauz online


   Elkészült a zöldek bibliájaként is aposztrofált, a Könczey Réka - Nagy Andrea szerzőpáros által
jegyzett Zöldköznapi kalauz internetes változata. Kötelező olvasmány azoknak, akik környezettudatosan
szeretnék élni mindennapjaikat.
www.zoldkoznapok.hu