Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Észtországi adománybolt

Év: 
2010
Szám: 
Tavasz

   Az észtországi Tartuban is létezik egy adománybolt, a neve Berliin. Az idelátogató a város egyik pezsgő, multikulturális hangulatáról híres közösségi terének, a GenKlubi-nak a pincéjében találhat rá a helyiek körében is oly’ népszerű adományboltra. A GenKlubi a hétköznapokon hamisítatlan pinceteázó élményét nyújtja, ugyanakkor minden szombaton átalakul, hogy helyet adjon egy vidám használt ruha vásárnak, a Berliin-nek. Ezeken a napokon előkerülnek a gondosan válogatott, kitisztított ruhadarabok, de annak sem kell csalódnia, aki a vásárlás közben sem szeretne lemondani egy teázó nyújtotta kényelemről, hiszen a tulajdonosok minden alkalomra házi süteménnyel készülnek, a hideg napokon – itt bizony nem ritka vendég – ingyen forró gyógyteát is kínálnak.

   Világszerte sok adományboltot működtetnek civil szervezetek azért, hogy tevékenységüket finanszírozzák, de a Berliin esetében más a helyzet, itt a tulajdonosok magánszemélyek, akik minden évben meghatároznak egy-egy jó célt, amit támogatni szeretnének. Így került az összegyűjtött pénz tavaly egy testi fogyatékosokat segítő szervezethez.

   Egy magyar erasmusos diáklány a Berliinről: ,,Rendkívül jó a hangulat! Amikor valaki idejön, néha csak egy kellemes, csajos délutánra vágyik - mert ezek nagyon „csajosak” tudnak lenni. A lányok mindig segítenek a ruha kiválasztásában, igazgatják rajtad, kiegészítőt ajánlanak hozzá és nagyon meggyőzőek. Hogy miért tartom ezt olyannyira fontosnak? Mert a Berliin nem csupán charity-shop, hanem egy olyan társadalmi színtér, ami közösségformáló is egyben: emberek - főként nők, de akadnak férfiak is - összejönnek egy délutánra kávézni, sütizni, dumálni, együtt nevetni, és mindeközben jó ügyet szolgálnak. Az ilyenek nagyon hiányoznak Magyarországon.” 

   Civilek, vagy magánszemélyek által működtetve, könyveket, ruhákat vagy mást kínálva, a lényeg mindenhol ugyanaz: a környezetbarát újrahasználat, a másokon való segítés gondolata, és nem utolsó sorban a közösségi élmény, amit ezek a helyek nyújtanak.