Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Száraz érzés – egy kicsit másképp

ZÖLD TIPPEK NŐKNEK
Év: 
2010
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Vígh Krisztina

Biztosan sokan elgondolkodtak már azon, nőként hogyan kerülhetnénk ki a rendkívül környezetszennyező, drága (és akár egészségügyi problémákat is okozó) betétek, tamponok használatát. Van megoldás!

   A régi-új találmány, a menstruációs kehely (intimkehelynek, menstruációs tölcsérnek is hívják), már Magyarországon is többféle változatban kapható. A kis tölcsér a hüvelybe helyezve egész egyszerűen összegyűjti a menstruációs vért, amit aztán adandó alkalommal ki lehet önteni.

   Amellett, hogy környezetbarát megoldás, az egészségre ártalmatlan és egyszerűen használható, sőt, még az ára is nagyon baráti: töredéke annak az összegnek, amibe a tamponok, betétek kerülnek azalatt a körülbelül negyven év alatt, amíg egy nőnek ilyesmire szüksége van.

Kevesebb hulladék

   A tamponok és betétek az emberiség által termelt veszélyes hulladék amúgy sem kis mennyiségét gyarapítják, nem beszélve arról, hogy azt sem tudjuk pontosan, milyen anyagokból készülnek. Vannak környezetbarát alternatívák, például a Natracare és a Fiordiluna termékei, amelyekben nincs műanyag, polikarbonát, fehérítő, és a felhasznált pamut termesztéséhez nem használnak gyomés rovarirtót sem. Mivel pamutból készültek, lebomlanak, nem úgy, mint a hagyományos, műanyagot, dioxint, illatanyagokat és kit tudja még milyen egyéb adalékanyagokat tartalmazó betétek és tamponok. Persze a zöld változatokat is havonta újra és újra meg kell venni, ellentétben a tölcsérrel, amit egyszer megvesz az ember lánya, és éveken át használ. Ez komoly hulladékmennyiség- csökkenést jelent.

Kevesebb betegség

    Az egészség védelme szempontjából is jobb, ha nem használunk hagyományos eljárással készült betéteket, sem tampont, és testünknek ehhez a részéhez nem ér hozzá semmiféle szintetikus anyag vagy káros vegyület. Így elkerülhetjük az irritációt vagy rosszabb esetben a toxikus sokk szindrómát (aminek veszélyét a gyártók is elismerik, a csomagoláson figyelmeztetnek rá). Az intimtölcsér már az 1930-as évek óta létezik, de soha nem hozták összefüggésbe a TSS-el. Használatakor nem kerül a hüvelybe semmilyen anyag, amiből eltávolítás után „visszamaradhatna” valami, és a nedvességet sem szívja magába, ezért nem szárítja a hüvely-nyálkahártyát. A manapság forgalomban lévő márkák orvosi tisztaságú, puha, rugalmas szilikonból készülnek, tehát latexre allergiások is használhatják őket.

Így használd!

  Az intimkehely használata egyszerű: az első használat előtt fertőtleníteni kell, felhelyezni, majd 4-8 óra elteltével a tartalmát kiönteni, és a tölcsért visszahelyezni. Aki találkozott már tamponnal életében, könnyedén elboldogul ezzel a feladattal is. Annyi az egyetlen különbség, hogy a kelyhet nem kell annyira magasra tolni a hüvelyben, mint a tampont szokás. Két menzesz között pedig elmosva egy kis vászonzsákban tárolható.

  A különböző gyártók persze más termékeket is kínálnak mellé, de valójában nincs szükség a síkosító krémekre (aki egy tampont be tud helyezni, ezt is be tudja), sem a fertőtlenítő kendőkre, zselékre vagy oldatokra: gőzsterilizátorban vagy 5-7 percet lobogó forró vízben tartva kiválóan lehet a tölcsért sterilizálni, napközben pedig a tartalmának kiöntésekor a visszahelyezés előtt elegendő a tiszta vizes öblítés (de ki is moshatjuk szappannal). A művelet előtt nem a tölcsért, inkább a kezünket érdemes alaposan megmosni, hiszen azzal kapaszkodtunk a buszon, villamoson, toltunk bevásárlókocsit, fogtunk meg aprópénzt stb.

  Mivel az űrtartalma 30 ml körüli, akár 8 órán át is benn maradhat, és csak utána kell kiüríteni. Előfordulhat, hogy egy erősebb napon mégis hamarabb van szükség arra, hogy az összegyűlt vért kiöntsük, és csak a munkahelyi mosdó, vagy nyilvános illemhely áll rendelkezésre. A gyártó ilyenkor azt javasolja, hogy öblítés nélkül helyezzük vissza a tölcsért (hiszen a kezünk tiszta), és majd a következő alkalmas időpontban öblítsük át vízzel, vagy pedig vigyünk magunkkal egy kis flakon vizet a fülkébe. A magam részéről az előbbi megoldásra szavazok, de mivel valóban elegendő csak kb. 8 óránként kiüríteni, ezt a legtöbbször otthon kényelmesen meg lehet tenni.

Így spórolj vele!

  Lássuk az árat! Átlagosan számolva azt mondhatjuk, hogy egy nő negyven éven át, azaz 480 hónapban menstruál. Ebből két gyermek születését véve vonjunk ki 30 hónapot, marad 450 hónap, amikor átlagosan 5 napig tart a menstruáció, azaz napi 5 db betéttel/ tamponnal számolva ez összesen 450x5x5, 11250 darabot jelent. Belegondoltunk már abba, mibe is kerül mindez? Íme egy kis összehasonlítás (megint csak átlagos bolti árakon, illetve a Medica Humana Kft. és a zoldello.hu honlap adataival számolva):

  Remélem sikerült meggyőzően bemutatnom, hogy érdemes az intimtölcsért használni, mindenki nyer vele (az egészségünk, a környezet és a pénztárcánk is). Kívülről nem látszik, nem ázik át, nincs kellemetlen szaga, nincs fertőzésveszély, divatos fehérneművel is hordható, sportolni, úszni is lehet vele. Két méretben kapható, a kisebbet a 35 éves kor alatti, még nem szült nőknek ajánlják, a nagyobbat a többieknek. A fenti táblázatban a negyven évre a legdrágább fajtából két darabbal számoltam, de látszik, hogy még négy is bőven belefér. Aki pedig a szivárgástól tart, ha esetleg nem jól helyezi fel, kombinálja mosható betéttel. A termékhez tájékoztató füzetet adnak, és a gyártók honlapján is lehet kérdezni, általában egészségügyi szakemberek válaszolnak, és olyan nőtársak véleményét is elolvashatjuk, akik már használják. Sok sikert!

Vigh Krisztina

Linkek, hasznos információk:

Lunette, SF http://www.lunette.fi/hu/

Mooncup, GB: http://www.mooncup.co.uk, www.medicahumana.hu

Ladycup, CK: http://www.jomtom.hu/ladycup_mi_ez.html

Divacup, USA: http://www.divacup.com


 Ennyit költünk az intim termékekre 40 éven át


Termék Csomagolás/ár Darabár
 866.250 Ft Natracare “zöld” tampon  1 dbz 10 db/771 Ft 77 Ft
 360.000 Ft  Ob normál tampon  1 dbz 16db/512 Ft  32 Ft
461.250 Ft Hagyományos normál eü. betét 1 cs. 10 db/410 Ft 41 Ft
 663.750 Ft  Natracare “zöld” eü. betét 1 cs. 14 db/823 Ft  59 Ft
20.630 Ft  (két darab)  Mooncup intimtölcsér 1 db/10315 Ft 10 315 Ft