Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tanárképzés Túrkevén

Év: 
2009
Szám: 
Tél
Szerző: 
Földesi Dóra

Harmadik alkalommal tartottuk meg akkreditált pedagógusképzésünket – a programot a Herman Ottó Természetvédő Körrel közösen, Túrkevén szerveztük meg.

„A hulladékgazdálkodás és a fogyasztói társadalom ismeretanyagához kötődő nevelési feladatok elméleti és gyakorlati problémái, lehetőségei” című őszi képzésen tizenkilencen vettek részt. Az öt napos tanfolyam jó hangulatban telt: hasznos előadásokat hallottunk, jókat játszottunk és izgalmas beszélgetések alakultak ki. Nagyon lelkes csapat jött össze, a többség már korábban is foglalkozott környezeti neveléssel, és a saját életében is törekszik a környezettudatos életmód megvalósítására. A pedagógusok és az előadók egyaránt sok-sok új ötletet kaptak egymásól.

Nézzük, hogy’ látták mindezt a résztvevők! A név nélkül kitöltött kérdőívekből idézünk, a teljesség igénye nélkül.

A program tartalma

„Aktuális, probléma-feltáró, gyakorlati kérdéseket felvető, izgalmas – néhol döbbenetes, letaglózó.”

„Színvonalas, jól megszervezett, átgondolt volt.”

„Meg vagyok elégedve, nagyon sok anyagot tudtam felhasználni a tanításhoz.”

„Mindent megkaptunk, ami a tananyag elsajátításához szükséges volt. Az oktatócsomag a későbbiekben a mindennapokban is jól használható.”

Az oktatási módszerek „hatékonyak, szellemesek és feltételezhetően maradandóak.”

Az oktatók munkavégzése

„Kiváló, alapos szakmai felkészültséget sugároz.”

„Felkészültek, alaposak, hitelesek.”

„Precíz, jól felkészült előadásokat hallhattunk. Az időt maximálisan kihasználták, friss, aktuális ismereteket adtak át.”

Az alkalmazott oktatási módszerek „változatosak voltak. Más-más előadók, beszélgetések, játékok színesítették.”

„Gratulálok, ez volt az egyik legszínvonalasabb képzés, amin valaha részt vettem.”

A sok dicséret mellett természetesen néhány kritikát is megfogalmazott a csapat. Volt, akinek sok volt a házi feladat, volt, aki még többet szeretett volna játszani és volt, aki arra lett volna kíváncsi, hogyan lehet meggyőzni a „pénz embereit” (pl. olajipar) arról, hogy ‚jó útra’ térjenek. (Erre mi is kíváncsiak vagyunk. Várjuk az ötleteket a szerkesztőségbe!)

Most, hogy mindezeket megosztottuk az olvasókkal, már csak egy nagy kihívás vár ránk: az elkövetkező képzéseken meg kell felelnünk azoknak az elvárásoknak, amik a fent olvasottak hatására kialakultak a leendő résztvevőkben. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ez így legyen, és a jövőben is hasonlóan hasznos, élménydús képzésekben legyen részünk mindannyiunknak.

A 2010-ben tervezett képzésről hamarosan hírt adunk honlapunkon.

Köszönet a HOTEK munkatársainak a szervezésért, a résztvevőknek az inspiráló hozzászólásokért, kérdésekért és az előadóknak, amiért megosztották velünk tapasztalataikat, tudásukat!

Földesi Dóra

A programot az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatta.