Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyűjtsd a dugót!

Év: 
2009
Szám: 
Tél
Szerző: 
Brósz E.-Lugosi B.

Az „Artimestieri” egy bioépítészettel és bútorkészítéssel foglalkozó szociális szövetkezet, mely az olaszországi Boves-ben tevékenykedik. A szövetkezet 2008-ban helyi kampányt indított a használt és hulladékká vált parafa dugók begyűjtésére. A dugókból granulátum készül, melyet aztán épületszigetelésre használnak fel.

A program nagy előnye – a hulladékcsökkentésen túl – hogy az így előállított szigetelés természetes alapanyagként jóval környezetkímélőbb a szintetikus változatoknál; másodlagos nyersanyagból készül; gyártása kevesebb CO2 kibocsátással jár, mintha elsődleges nyersanyagból készült volna.

A parafa dugók gyűjtésébe első körben a közintézményeket, a civil egyesületeket és a lakosságot vonták be. Gyűjtőedényeket helyeztek el iskolákban, hipermarketben; de a programban mára már kávézók, éttermek, üzletek, könyvtárak is részt vesznek. A gyűjtőpontként csatlakozó egyesületet, intézményt, szolgáltatóegységet poszterekkel, szóróanyagokkal és gyűjtőzsákokkal segíti az Artimestieri. A program továbbfejlesztett változatában partnerként jelennek meg a helyi önkormányzatok illetve a hulladékbegyűjtésért felelős szolgáltatók, akik a szelektíven gyűjthető frakciók közé emelhetik a parafa dugókat is.

A program fő célcsoportja – és elsődleges „haszonélvezője” – a parafa dugók visszagyűjtésébe bevont területek lakossága; azaz elsőként Boves kb. 10 ezer lakosa; illetve később a helyi hulladékgyűjtő konzorciumok által lefedett területek lakossága (kb. 570 ezer ember). A program beindítását követő néhány hónapban már jó néhány országos szintű szervezet is jelezte csatlakozási szándékát.

A gyűjtőpontokon leadott parafa dugókat az Artimestieri saját székhelyén veszi át, 18 euro cent/kg áron; azaz minden egyes köbméter után 28 eurót tudnak adni. A program indításának első évében 400 köbméter, azaz 68 tonna hulladékká vált dugót gyűjtöttek össze.

Brósz E. – Lugosi B.