Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alternatív karácsonyfák Pécelen

Év: 
2009
Szám: 
Tél
Szerző: 
Földesi Dóra

Decemberben meghívást kaptam a péceli Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola vitadélutánjára: a téma a fenyőfák megmentése volt.

A GREEN EUROPE projekt keretében a gyerekek azt a feladatot kapták, hogy készítsenek „alternatív karácsonyfát”, továbbá készüljenek fel a gyökeres, a vágott, az alternatív és a műfenyő kérdésköréből.

Az 5-8. osztályos diákok fogalmazásokkal érkeztek a vitára, csapatonként egy témakörben. Az osztályok egyenként ismertették álláspontjukat a témájukról, majd a többiek kaptak szót, elmondhatták véleményüket. A gyerekek nagyszerűen felkészültek. Mire végighallgattuk az összes fogalmazást, kérdést és hozzászólást, jóformán minden érv és ellenérv szóba került.

A sok elméleti tudást gyakorlati feladattal is kiegészítették a szervezők - a gyerekek alternatív karácsonyfákat készítettek, melyekből kiállítás készült az iskolában. A vita végén a diákok könnyedén sorolták az ötleteket, hogy miből is készíthetünk hangulatos karácsonyfát, ha szeretnénk meghagyni a fenyők életét. Lássunk néhány példát!

Karácsonyfa festett száraztésztából; mézesklácsból; tobozokból; papírból; drótból; faágakból.

A HuMuSz csapata gratulál a diákoknak és a felkészítő tanároknak a szép munkáért! Jó lenne sok hasonlót látni!

Földesi Dóra