Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Régi gondok, új összefogások

Év: 
2009
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Perneczky László

Jókora csúszással, augusztus legvégén döntött a bizottság a 2009 májusában beadott illegális lerakós pályázatokról. A pályázatok tanulsága szerint a gondok változatlanok, viszont új, reménykeltő összefogásokról is beszámolhatunk.

A „változatlan gondok” kifejezéssel nem csak a szemetelésre, az úton-útfélen elhagyott hulladékok krónikus problémájára utalok. Ide tartozik az a jelenség is, hogy az alapjában 2009-re vonatkozó Tiszta Magyarországért pályázatokat csak májusban írták ki. Aztán a KÖVI rendeletre várakozva csak augusztus végén született meg a 86 milliós keretösszeg elosztására vonatkozó bizottsági javaslat. Most, szeptember végén, még nincs hír arról, hogy a miniszter aláírta volna a támogatást és elindultak volna a szerződéskötések. Magyarán idén már aligha lesz ebből a forrásból tisztább bármi is az országban – hacsak nem télvíz idején. Sajnos a benyújtott pályázatok színvonala is változatlan. Hiába az elektronikus beadás, a tavalyi 260-hoz képest most csak 67 pályázatot kaptunk. A benyújtók 90%-a változatlanul nem érzékeli, hogy ez a program többről akar szólni, mint hogy fizetett brigádokkal és munkagépekkel ideig-óráig megtisztítsanak egy-egy elszemetesedett közterületet. Pedig– már bocsánat az amúgy őszintén tiszteletre méltó pályázóktól– utcaseprőket és konténereket kirendelni nem kunszt. Azt kell mondjam, üdítő változatosság volt látni, ha közösségi eseményeket is szerveztek, bevonták, megmozgatták a szomszédságot. Volt olyan pályamű, ahol először gyermekrajz versenyt hirdettek: a sima „tilalomfák”kihelyezése helyett a legjobb rajzok „kitáblázásával” és megfelelő információkkal próbálnak majd hatni a szemetelők szívére, eszére. De a többség sajnos csak fantáziátlan műszaki megoldásban tudott gondolkodni. Hogy magamnak is kiosszak egy megérdemelt orrba pöckölést: a www.tisztamagyarorszagert.hu honlapunk egész nyáron át betegeskedett, sőt tetszhalálba is merült. Majd egy hónapnyi huzakodás és egy sor cikkel vesztése árán most sikerült ujjá éleszteni. Irulok-pirulok és igyekszem mihamarabb rendbe tenni!

Perneczky László

 

POLGÁRŐRÖK AZ ÉLEN


Van azért jó hírünk is. Október 10-én az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) kezdeményezésére „Őszi Nagytakarítást” szervezünk. A országos akciónapon, ha minden igaz, közel 2000 (!) települési polgárőr-csapat és helyi önkéntesek is megmozdulnak. Mint kiderült, ez már hagyomány, de idén először a KvVM, a TÖOSZ és a HuMuSz is támogatja a lokálpatrióta kezdeményezést.Igaz, most még csak természetbeni támogatást, önkéntes és elvi támogatást nyújt ehhez a nagyszabású programhoz, az OPSZ és helyi támogatók adják a munkaerő és a pénz nagyját, amit ez útonis köszönünk.