Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyári egyetem a fenntarthatóság jegyében

Év: 
2009
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Hohl Szonja

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a „Challenge of the Sustainable Development” elnevezésű nyári egyetemet Lengyelországban. Tíz ország huszonöt lelkes fiatalja vehetett részt az idei találkozón, melyet a lengyel Sendzimir Alapítvány szervezett.

Az Alapítvány célkitűzése, hogy olyan fiatalokat támogasson, akik tudásukkal, ötleteikkel világszerte eredményesen járulnak hozzá a fenntartható fejlődésről szóló párbeszédhez. Az Alapítvány munkatársai folyamatosan dolgoznak azon, hogy ráirányítsák a nyilvánosság figyelmét a fenntarthatóságra.

Egyetemi élet

Megérkezésünket követve hamar egyértelművé vált számomra, hogy egy gondosan felépített, alaposan átgondolt folyamat részeseivé váltunk. Szállásunka Krakkótól alig 15 kilométerre fekvő Mogilany nevezetű kis falucskában volt. A mintegy 4 hektáron fekvő hatalmas épületegység és az azt körülvevő park adottságait tekintve kiváló helyszínként szolgált a kurzus számára. A felismerés– miszerint a következő pár hétben szinte hermetikusan el leszünk zárva a külvilágtól–nem váratott sokáig magára. A fenntarthatóság egyik alapeleme, hogy az emberek közösség iránti vágyát újraélesszék. Ami kurzusunknak is az volt az egyik alapküldetése, hogy a napokon át tartó bezártság alatt kialakuljon egy erős csapatkohézió. Így tud létrejönni egy olyan bizalmi kör, ami fontos alapja a későbbi kooperációnak. A feladatokat és a gyakorlatokat annak szellemében alakították ki, hogy azokat csakis egymásra utalva, egymást támogatva tudjuk megoldani. Ezt akár éjszakába nyúló kemény munka árán, de mindig teljesítettük. Az állandó előadásokon felül két fő projekten dolgoztunk 3-4 fős csoportokban. Az elsőben nagynevű multinacionális cégek környezetvédelmi problémáira igyekeztünk megoldást találni– így például Tesco, Alliance, DB Schenker. A másodikban a Krakkótól hetven kilométerre lévő Zawoja térségben próbáltunk alternatív környezetbarát megoldással előrukkolni a helyiek szennyvízkérdésére. Fent, a hegyekben töltött négy nap alatt igazán hasznos ismeretekre tettünk szert. Bepillantást nyerhettünk az ott lakók életébe, átérezhettük napi nehézségeiket, problémáikat. Felkerestünk „illetékes” személyeket és helyi szervezeteket. A majd’ két hétig tartó munka során igyekeztünk minden szempontot figyelembe venni. Végül elkészítettük azt a bő nyolcvanoldalas tanulmányt, ami szerintünk a legoptimálisabb megoldást nyújtja Zawoja szennyvízproblémájára.

Hosszútávú célok

A Sendzimir Alapítvány igyekszik a kurzus után is összetartani a résztvevőket. Az idén ősszel készül el a szervezet továbbfejlesztett honlapja is, a LAPNET (Learningand Practice Network), ahol a kurzust sikeresen elvégzők automatikusan taggá válnak. A tervek szerint mindenki saját profillal rendelkezik, ami az alapadatok mellett tartalmazza az egyéni kutatási területet, érdeklődési kört, illetve az aktuálisan futó projektek listáját is. A cél egy olyan széleskörű információs felület létrehozása, mely bárki számára elérhető lesz. Az Alumni tagoknak mindez a jól ismert közösségi portálokhoz hasonló felületként jelenik majd meg, így többek között a következőket is tartalmazni fogja: fórum, levelezési opció, blog, videó oldal stb. Az idelátogatókat pedig jólátlátható rendszer segíti majd a megfelelő szakember felkutatásában és kiválasztásában.

Jelenleg több mint háromszáz tagja van ennek a szervezetnek, a szám évről évre nő. A sok cél közül talán a legfontosabb, hogy az élményekben gazdag kurzus után mindenki újult erővel és tenniakarással térjen vissza hazájába. Bár szétszóródva, de egy közös cél érdekében dolgozunk, bízva abban, hogy munkánkkal megalapozzuk a fenntarthatósághoz vezető utat, amely egyszer talán majd meghozza nekünk gyümölcsét…

Hohl Szonja

További információ az alapítványról angol és lengyel nyelveken: http://www.sendzimir.org.pl/en