Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ércelőkészítőből hulladékhasznosító

Év: 
2009
Szám: 
Nyár
Szerző: 
F. Nagy Zsuzsanna

Ha nap mint nap fekete füstöt ereget egy közeli kémény, ha rendszeresen elárasztja bűzzel a folyómenti településeket, ha nagyon sokszor mindez éjszaka és hétvégén történik, ha tudható, hogy veszélyes hulladékkal teli kamionok járkálnak ki-be a kapun, és ha ennek az elavult, toldozott-foldozott létesítménynek a kéménye még ki isgyullad, nos, akkor bárhol is legyünk a világon, ez több mint elegendő ahhoz, hogy aggodalmat keltsen a környéken élők számára.

Május 17-én éjszaka kigyulladt, majd részben ledőlt a Borsodi Ércelőkészítő Mű (BÉM) 80 méter magas kéménye, amit szabotázsnak tulajdonított a cégvezetés. A cinikus nyilatkozat után néhány nappal tüntetést szerveztek a leginkább érintett lakosok (Sajókeresztúr, Szirmabesenyő, Sajóbábony, Miskolc). A tiltakozásra május 22-én, a zöldhatóság miskolci székháza előtt került sor.

A sebtiben előkészített tiltakozó megmozdulásra csaknem kétszázan érkeztek. Tucatnyi tábla, felirat, hangosbeszélő, sajtó, petíció. A három évestől a 93-évesig jöttek fiatalok, édesanyák, környékbeli kerttulajdonosok, gépészmérnökök, jogászok. Nem úgy festettek, mintha ökoterroristák lennének! Czeglédy László orvos 30 éve dolgozik Sajókeresztúron, és mindennap érzi az erős szagot. Szerinte – részint azért, mert kis létszámú a település– nem mutatható ki az átlagosnál nagyobb mértékben daganatos betegség. Ugyanez igaz a légzőszervi megbetegedésekre is. „A bűz viszont tényleg elviselhetetlen, akkor is, ha határértéken belül van” – nyilatkozta a háziorvos.

Ám az érintett önkormányzatok (Sajókeresztúr, Szirmabesenyő) lényegében nem tesznek semmit. kétszáz munkahely megtartása és az iparűzési adóból származó bevétel egyértelműen nagyobb súllyal nyom a latban, mint az ittélők aggodalmai. Az egyesület azonban nem nyugszik bele, tovább dolgoznak, független méréseket kezdeményeznek, és ehhez támogatókat is keresnek.

F. Nagy Zsuzsanna

Ökológiai Intézet Alapítvány Környezeti Tanácsadó Iroda Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület, 06-70/938-1804, [email protected].

A BÉM egykori feladata az volt, hogy kohósítás előtt úgynevezett zsugorítási eljárással a kohászat számára alkalmassá tegye a gyengébb minőségű vasércet. Kohászat lényegében már nem működik a térségben, a cég tehát néhány évvel ezelőtt profil bővítést célzott meg. Ehhez– több évi huzavona után – az illetékes szakhatóságtól hozzájárulást kaptak (miután sorozatosan bíróság előtt támadták a környezetvédelmi engedély beszerzését előíró határozatukat). Áprilistól tehát hulladék újrahasznosítására és szennyvíz gyűjtésére és kezelésére is megkapták a környezetvédelmi engedélyt. A felügyelőség beszámolói szerint a légszennyezésre vonatkozó panasz bejelentések között az elmúlt években rendszeresen szerepeltek a BÉM Zrt-vel kapcsolatos lakossági észrevételek. A felügyelőség vizsgálataira hivatkozva azt közölte: minden rendben, káros anyag nem kerül a levegőbe. Bár számos panasz érkezik hozzájuk, ezeknek mind utánajárnak, az állításokat ellenőrzik, és méréseik mindig azt igazolják, hogy a kibocsátás határértéken belüli. A környékbeli, egészségüket féltő lakosok képviseletében a Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület korábban pert indított a BÉM Zrt. ellen a környezetszennyezés megszüntetése érdekében. A működést engedélyező határozatot a bűzszennyezésre való hivatkozással bíróság előtt támadták meg, és kérték az ügy áthelyezését másik felügyelőségre.