Pirománia

Dunaújvárosi égetés

 A környezetvédelemben nincsenek megnyert háborúk, csak győztes csaták. A Várpalotára tervezett hulladékégető elleni küzdelem civil sikerrel zárult, aztán a tervek Oroszlányban bukkantak fel új formában, ahol ismét a civilek győztek. Már-már azt hihettük, teljes a siker, amikor december havában jött a hír: az új helyszín Dunaújváros.

Ércelőkészítőből hulladékhasznosító

Ha nap mint nap fekete füstöt ereget egy közeli kémény, ha rendszeresen elárasztja bűzzel a folyómenti településeket, ha nagyon sokszor mindez éjszaka és hétvégén történik, ha tudható, hogy veszélyes hulladékkal teli kamionok járkálnak ki-be a kapun, és ha ennek az elavult, toldozott-foldozott létesítménynek a kéménye még ki isgyullad, nos, akkor bárhol is legyünk a világon, ez több mint elegendő ahhoz, hogy aggodalmat keltsen a környéken élők számára.

Pirolízis bukta

Már többször hírt adtunka Sajóbábonyba tervezett pirolízis üzemről és az ellene való fellépésről. Most reményeink szerint az utolsó sorokat írhatjuk le az ügy kapcsán. A civilek ugyanis nyertek. Véglegesen.

FelVÉRTezve az égetés ellen

Az aktivisták házról-házra jártak és mindenkihez becsöngettek. Erőfeszítésük nem volt hiábavaló, mert a három órás, feszült hangulatú közmeghallgatás végén a vezérigazgató bejelentette: a Vértes Erőmű eláll a hulladékégetéstől. Legalábbis addig, amíg ő a vezérigazgató.