Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Katasztrófa kell az ébredéshez?

Vörösiszap
Év: 
2010
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Graczka Sylvia

Vörösiszap. Alig van olyan ma Magyarországon, aki ne tudná, hogy mi az, de néhány hete alig akadt olyan, aki pontosan tudta volna (pedig tanítják az iskolában). A devecseri katasztrófa megmutatta az ipar igazi arcát.

Nem véletlenül szajkózzák a zöldek, hogy ésszel kéne fogyasztani, az ugyanis a termelést is meghatározza; a kereslet a kínálatot. Ha nem adjuk be a derekunkat a buta reklámoknak és nem teremtünk igényt arra, hogy környezetszennyező termékeket gyártsanak, akkor mindez elkerülhető. Vajon a híradó megindító riportjait hányan nézték végig úgy, hogy közben a kezükben lévő aludobozos sörből hörpintgettek? Az nem kifogás, hogy nincs alternatíva, mert igenis van, csak kicsit utána kell menni. Sörből is van üveges betétdíjas... Mi okozzunk magunknak a legnagyobb károkat.

Elgondolkodtató, hogy a fogyasztói társadalom mennyire a pénz rabszolgájáva tesz minket. A vörösiszap tározó környékén élők bizonyára a korrekt tájékoztatás hiánya miatt nem is sejtették mekkora veszélyben vannak. Ugyanakkor a híradásokból kiderült, hogy "kénytelenek" voltak fejet hajtani a környezetszennyező vállalat előtt, hiszen a MAL Zrt. volt a kenyéradó gazdájuk, már elnézést a kifejezésért. Szomorú, hogy az embereket ezzel fogják meg a vállalatok. Ha nem fogadod el, hogy ott a cég és szennyez, nem lesz munkád, ha elfogadod, életveszélyben kell élned, a kapott pénzt pedig elköltheted olyan fogyasztási cikkekre, amelyek egy részét akár elő is tudnád állítani magad, ha nem a bányában lennél egész nap, másik része pedig nem a tényleges szükségleteken, hanem a reklámok által gerjesztett igényen alapul. Ez az a kör, amit az önszerveződésekkel, a helyi közösségek erősödésével, és az önellátásra, a fenntartható életmódra való törekvéssel meg lehet szakítani. Itt az ideje, hogy az elmúlt évtizedek morális válságából végre kijussunk és kiálljunk a saját és a közösségeink érdekeiért. Magunkra kell támaszkodnunk, nem az iparra, nem a multikra.

A katasztrófa károsultjainak megsegítésére indult kezdeményezések sokasága viszont azt mutatta meg, hogy az emberekből nem veszett ki a jóakarat. Remélem, hogy felébredtünk és végre elindultunk egymás felé.