Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

HÍREK

HULLADÉK
Év: 
2009
Szám: 
Tavasz

Ökoilleték nejlonszatyrokra

Vége az ingyenes nejlonszatyrok osztogatásának Romániában: a nem környezetbarát tasakokra darabonként 20 bani (14 forint) ökoilletéket kell fizetniük a vásárlóknak. Az új adónemből befolyó összeg a környezetvédelmi alapba kerül, és a műanyag zacskók kiszorítására fordítják. Évente ötmilliárd ilyen zacskó kerül a szeméttárolókba.

Forrás: MTI/Tudatos Vásárló


Levél a gyártónak

A Greenpeace egy GPS-adó segítségével nyomon követte egy használt tv útját Dél-Angliától Nigériáig, hogy megmutassa, miként válik az elektronikus hulladékok nagyrésze „használtcikké”. Az európai jog szerint az elektronikus hulladékok exportja illegális, mivel e termékek többsége veszélyes anyagokat tartalmaz.A Greenpeace kampányt indított: mindenki küldjön a gyártóknak egy levelet, amelybentermékeik visszavételére szólítják fel őket.

Forrás: sg.hu

Űrszemét

Újabb űrszemét sodródik a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé pontosan akkor, amikora Discovery űrsikló is arrafelétart. Az űrállomás legénységének március elején tíz percre a mentőhajóként funkcionáló Szojuzba kellett mennie, amikor egy másik űrszemét túl közel került az ISS-hez.

Forrás: hirado.hu / AP