Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi az, hogy hulladékmegelőzés?

A Nulla Hulladék Hetéről – 2010. november 20-26.
Év: 
2010
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Graczka Sylvia

Nulla Hulladék hétNovember végén tartják Európában a hulladékmegelőzés hetét. A határokon átívelő kezdeményezés jól mutatja, mekkora jelentősége van a témának. A fogyasztói társadalom végterméke a hulladék, ami súlyos terhelést ró a környezetre; arra a világra, amiben majd gyerekeink és unokáink is élni fognak.

Ha egy Humuszos bárkivel cseveg és szóba kerül a környezettudatosság-hulladék szókapcsolat, tízből kilenc beszélgetőpartner rávágja, hogy szelektíven gyűjt. Mire minden Humuszos fancsali képet vág. De miért is? Mert nekünk semmi nem elég? Szó sincs róla.

 

A hulladéktermelés nagyobb része az iparból származik, kisebb – ám folyamatosan növekvő részét – mi, kisemberek adjuk. Valójában az ipar is nekünk, fogyasztóknak termel, mi vagyunk a lánc végén. Azt valóban fontos megérteni, hogy a szelektív gyűjtés segít a hulladékot eltéríteni a lerakóktól és égetőktől, és a benne rejlő anyagot újrahasznosítással visszanyerhetjük, de az újrahasznosított termékeket meg is kéne venni. Ettől azonban nem lesz kevesebb a szemét, ugyanis az összes háztartási hulladéknak alig több mint 10%-át gyűjtjük külön, miközben az összes hulladékunk mennyisége folyamatosan nő. Az igazi hulladékcsökkentés az, amikor a mindennapi életünk során elérjük, hogy minél kevesebb dolog legyen, amit ki kell dobnunk. Vagyis a boltban a tényleges szükségleteinkre és nem a reklámokra hallgatunk, eleve nem veszünk agyoncsomagolt holmit, olyan árut keresünk, ami környezetbarát módon készült, ha valami elromlik megjavítjuk, ha valami feleslegessé válik, elajándékozzuk, csereberén továbbadjuk és így tovább. A szerves anyagokat komposztáljuk és a komposztot visszajuttatjuk a természetbe. A tárgyainkat olyan sokszor, olyan sokan és olyan hosszú ideig használjuk, amennyire csak lehet. Ez az igazi hulladékmegelőzés.


      

A Nulla Hulladék Hete

Ha ezzel egyetértesz, kedves olvasónk, akkor a Nulla Hulladék Hete neked szól. November 20-26. között a Humusz nem kevesebbre vállalkozik ugyanis, mint hogy megpróbálja a lehető legtöbb olyan kezdeményezést bemutatni, ami valamilyen formában hozzásegít a hulladék megelőzéséhez, vagyis a környezettudatos fogyasztáshoz a mindennapokban. A jeles héten témanapokat tartunk a program honlapján: www.tulsokcucc.hu. Írunk arról, hogy miért jó a cserebere börze, hol lehet adományokat leadni, hová mehetünk, ha elromlik az esernyőnk, hol szerelhetjük meg a bringánkat, miért jó a videótéka és még tengernyi témával találkozhat az odalátogató. Az oldalon megtalálható lesz a Nulla Hulladék Hét eseménynaptára is, amelyben a kezdeményezések gazdái által szervezett eseményeket fogjuk felvonultatni. Érdemes tehát rákattanni!