Döcögve indult a palackvisszaváltás a vendéglátóhelyeken is

  • 2024. augusztus 18.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

A kötelező visszaváltási rendszer nagy változásokat hoz a vendéglátósok és a kisboltok életébe is, hiszen július 1-je óta a korábbihoz képest merőben eltérő módon, főként mobil visszaváltó automaták segítségével kell megszabadulni az italcsomagolástól.

 

Alig egy hónapja működik a kötelező visszaváltási rendszer (deposit refund system – DRS), vannak még gyerekbetegségei. Ennek ellenére máris napi 2,5 millió italosdobozt és -palackot váltanak vissza a magánszemélyek és a cégek. Ez persze még kevés a célok eléréséhez . Évente több mint 3 milliárd darab, a DRS hatálya alá tartozó doboz és palack kerül forgalomba, az EU előírása alapján pedig 2025-re a PET-palackok 77 százalékát, 2030-tól a 90 százalékát kell minden tagállamban begyűjteni. Előbbihez naponta átlagosan 6,3 millió, utóbbihoz 7,4 millió darabot kellene visszaváltani. A Mol-leány Mohu Zrt. ugyanakkor bizakodó, mert nem vártak ilyen meredek felfutást, szerintük augusztus első heteiben meglehet a napi 3 millió visszaváltás.

A vendéglátósok és a kézi visszaváltó pontként működő (automatával nem rendelkező) kisboltok egyelőre csak tanulják az új szisztémát, emiatt néha furcsa helyzetek alakulnak ki. Ezek egy része vélhetően ügyeskedés, de az esetek többségében arról lehet szó, hogy még senkinek sem tiszta, mit kellene pontosan csinálnia. Egy, a HVG munkatársa által egy kávézóban kapott számlán például, noha helyben ivott, az ital ára mellett az 50 forintos visszaváltási díjat is felszámolták. Pedig helyben fogyasztáskor ezt a jogszabály is tiltja, ha pedig az étterem vagy a kávézó odaadja a palackot, abban az esetben külön tételként, 0 százalékos áfával kell elszámolnia a díjat.

Forrás: hvg.hu