Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kaposvár elérte, hogy szavazhasson a gumihulladék-hasznosításról

  • 2016. július 15.
  • Jusztina
A vártnál jóval több, 18 900 aláírás jött össze abból a célból, hogy népszavazás dönthessen a kaposvári gumihulladék-feldolgozó létesítéséről, jelentette be Pintér Attila, szocialista önkormányzati képviselő a kaposvári Városháza előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Ez az a beruházás, amit Szita Károly polgármester és a fideszes többségű városvezetés a lakosság kizárásával annyira erőltetett, hogy szokatlan módon még a helyi MSZP és a Jobbik is közösen írt alá nyilatkozatot a létrejötte ellen.
A beruházást eredetileg Százhalombattára tervezték, de a Csányi Sándorhoz köthető vállalkozás a tiltakozások hatására végül új helyszínt keresett, így jelent meg Kaposváron.
Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester és István Gábor, a Homatech Recycling Zrt. vezérigazgatója április elején jelentette be, hogy a cég 2018-ra 16,8 milliárd forintból a városban építi fel az 50 embert foglalkoztató gumihulladék-feldolgozó üzemét. A helyi ellenzék azóta követelte, hogy vonják vissza a döntést. Először még a népszavazási kezdeményezést is elutasította a Helyi Választási Bizottság, majd a Kaposvári Törvényszék június 10-én hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet.
"18 900 aláírást adtunk le végül. 13 339 kell ahhoz, hogy érvényes legyen - mondta Pintér az Indexnek a Városházáról kijövet. - Ez várakozáson felüli, bár benne volt a város levegőjében, hogy a többség ellenzi. A gyűjtők beszámolója szerint az aláírók 99 százaléka nem értett egyet a döntéssel, és ellenezni akarta ezt".
A gumihulladék-feldolgozó miatti aláírásgyűjtés eredményének kihirdetésében az MSZP, Együtt, LMP, DK és a Jobbik szokatlan összefogása mellett a Zöld vidék civil egyesület is részt vett. Harminc nap volt a népszavazást támogató aláírás összegyűjtésére, a szám arányaiban az országos népszavazáshoz képest a tízszerese.
Elég hamar kiderült, hogy Kaposváron sem valósulhat meg olyan könnyen a beruházás. Már májusban fel kellett függeszteni a cég lakossági tájékoztatását az ellenzők kérdései miatt, és több tüntetés is volt a projekt ellen.
Az egyébként háromfős Homatech Recycling Zrt. projektcég vezetőjéről, István Gáborról az aláírás gyűjtése alatt kiderült, hogy féléves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték 2003-ban folytatólagos csalás, folytatólagos magánokirat-hamisítás, valamint hűtlen kezelés miatt. Júliusban pedig közokirat-hamisítás miatt feljelentés született a cég ellen a Kapos-T ellenzéki blog bejegyzése nyomán. A cikk szerint az ISCC nemzetközi minősítő szervezet honlapján a megvásárolt licenszükből januárban kikerült a törvényes engedélyt biztosító tétel, hogy biodízel gyártására jogosult lenne, ami a beruházás megnyerésének egyik fő alappillére volt.
Mivel a Homatech már megvette a beruházás helyszínéül szolgáló telket, Szita Károly polgármester bírói letétbe helyeztette a pénzt, hogy ne tűnjön visszavonhatatlan ajánlatnak.
Három lehetőség van a folytatásra Pintér Attila szerint: "Arra számítunk, hogy érvényes lesz a kezdeményezés, és népszavazás lesz, vagy a városvezetés visszavonja a döntését vagy maga a cég eláll a szerződéstől." A Hometach Zrt. az eredménykihirdetés után kiadott egy közleményt, amely szerint nem lépnek vissza: "A Homatech Kaposvárra tervezett beruházása sajnálatos módon politikai kampány részévé vált, függetlenül attól, milyen paraméterekkel rendelkezik maga az alkalmazandó technológia. Ezzel együtt természetesen tudomásul vesszük az aláírásgyűjtő, nyilvánosan is felvállalt politikai kampány végeredményét és a továbbiakban is támogatjuk a népszavazás most már eléggé valószínű megrendezését."

Forrás: index.hu

http://index.hu/belfold/2016/07/14/kaposvar_elerte_hogy_szavazhasson_a_gumihulladek-hasznositorol/