Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb példa, hogy a Nulla Hulladék életforma elérhető

  • 2015. december 17.
  • PKata

Francia_ZWMaxime Goldbaum cikke egy olyan francia család életét mutatja be, amely elhatározta, hogy megpróbál a "zéro déchet", vagyis a nulla hulladék elve alapján élni. Bénédicte (32) és férje, Jérémie Pichon (39), immár két éve igyekeznek jó példát mutatni két gyermeküknek, no meg az egész világnak. Mindennapjaik részévé vált többek között a pazarlásmentes fogyasztás, a háztartási eszközök élettartamának meghosszabítása, valamint lehetőség szerint minél több termék otthoni előállítása. Ugyanakkor tartózkodnak a zajos kampányolástól. Abban hisznek, hogy a tettek beszélnek, és szerintük "egyes kioktató és bűntudatot keltő zöld aktivisták csak kontraproduktív hatást érnek el".

 

A számos sikerélmény mellett akadnak problémák is, de ezeket a szülők nem bukásként, hanem áthidalható akadályokként élik meg. Bénédicte megemlíti például, hogy élete első házilag elkészített mosogatószere éppenséggel nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a legelső otthon sütött kenyér pedig kőkemény lett.

A környezettudatos házaspár első lépése a mai majdnem nulla hulladékos életvitelük felé a háztartási hulladék szelektíven törtenő gyűjtése volt. Hamar észrevették azonban, hogy a szemét mennyisége nem csökkent számottevően, ezért úgy döntöttek, először a túlzásba vitt műanyag csomagolás ellen kell harcba szállni. Így hát nagy mennyiségű befőttesüveg és Tupperware edény beszerzése mellett döntöttek. Helyi termelőktől nagy tételben veszik az élelmiszert, ami egyrészt költséghatékonyabb, másrészt környezetkímélőbb, mivel saját edényekkel és dobozokkal felszerelkezve indulnak el vásárolni. Akadnak olyan termékek azonban, amelyekért a családnak muszáj a hipermarketbe mennie. Ilyen például a sajt, tej, wc papír. Jérémie és Bénédicte elmondása szerint az eladók többsége örömmel tölti áruját a házaspár üvegeibe és dobozaiba, és remélik, hogy előbb-utóbb más vásárlók is követni fogják a jó példát.

Francia_ZW2

A rokonok, barátok és kollégák többsége jóindulatúan tekint az ötletre, de mindannyian azt hiszik, hogy ez a fajta környezettudatos életvitel rendkívül időigényes. A házaspár azonban állítja, hogy 15-20 percnél nem tart tovább a vásárlás. Igaz, hogy maga a főzés több időt vesz el, de amíg mások akár napi 3 órát is a tévé előtt ülnek, addig a Pichon család sokkal szívesebben tölti az idejét együtt a konyhában.

Statisztikák szerint az egy főre jutó háztartási szemét mennyisége Franciaországban 390 kg évente. A Le Monde cikkében bemutatott család hulladéka azonban nem haladja meg az évi 35 kg-ot. Új életmódjuknak hála egészségesebben is étkeznek, és még spórolnak is, mivel 700-800 euró helyett immár csak 500 eurót költenek havonta.

A Pichon család blogot is vezet, ahol tapasztalataik elmesélésen kívül hasznos tippeket osztanak meg az arra kíváncsi olvasókkal. Az érdeklődőknek ajánljuk a www.famillezerodechet.com oldalt, ahol Bénédicte-től megtudhatjuk, hogyan kell néhány természetes anyag felhasználásával pazarlásmentesen házilag mosogatószert, ajakbalzsamot, és meg sok egyebet készíteni.

 

Forrás: http://www.lemonde.fr/cop21/visuel/2015/12/03/24-heures-dans-la-vie-d-une-famille-presque-zero-dechets_4823441_4527432.html

Képek forrása: http://www.famillezerodechet.com/

Fordította: Ódor Kinga