A bányától a hulladékig, és azon is túl
Szinte minden, amit fogyasztunk vagy előállítunk, hatással van a környezetünkre. Amikor napról napra döntéseket hozunk, hogy mely termékeket vagy szolgáltatásokat vásároljuk meg, gyakran figyelmen kívül hagyjuk azok ökológiai „lábnyomát”. A bolti árak szinte soha nem tükrözik a termékek vagy szolgáltatások valódi költségeit. Számos dolgot tehetünk azonban, hogy környezetbaráttá tegyük a fogyasztási és termelési szokásainkat.
2011. májusban az Apple New Yorkban, a Fifth Avenue-n található üzletébe
tömegesen érkeztek a vásárlók a világ minden tájáról, hogy
megvásárolják az Apple legújabb iPad2 táblagépét. A vásárlók órákon
belül megvettek minden készüléket, ami aznap az üzletbe érkezett. A
Fifth Avenue-i üzlet a szerencsés kiválasztottak egyike volt. Sokan a
világ más részein található Apple üzletek közül csupán rendeléseket
vehettek fel, a megrendelt termékeket pedig hetek múlva szállították le.
Nem a hiányos üzleti tervezés vagy a túlzottan sikeres
marketingkampány volt a késedelem oka, hanem a bolygónk másik felén
bekövetkezett katasztrófák sorozata. Az iPad 2 legfontosabb alkatrészei
közül ötöt Japánban gyártottak, amikor 2011 március 11-én földrengés
rázta meg az országot. Néhány alkatrész gyártását át lehetett helyezni
Dél-Koreába vagy az Egyesült Államokba, a digitális iránytűét azonban
nem. Az egyik legfontosabb gyártó pedig a fukushimai erőműtől 20 km-re
működött, és be kellett zárni a gyárat.
A gyártósorokat működtető források áramlása
Összekapcsolt világunkban a legtöbb elektronikai eszköz útja a — legtöbbször valamely fejlődő országban található
— bányában, illetve a — legtöbbször valamely fejlett országban
található — fejlesztőközpontban kezdődik. Ma a laptopok, mobiltelefonok,
autók és digitális kamerák gyártásához ritka földfémekre — például
neodímiumra, lantánra és cériumra — van szükség. Bár számos ország
rendelkezik kiaknázatlan tartalékokkal, a kitermelés sokba kerül,
esetenként pedig mérgező és radioaktív is lehet.
Kitermelésük után a nyersanyagokat általában feldolgozó üzemekbe
szállítják, ahol különböző termékek részeivé alakítják azokat, az
alkatrészeket pedig — egy újabb üzembe szállításuk után — összeszerelik.
Mire megvásárolunk valamely eszközt, annak alkatrészei már bejárták a
világot, és utazásuk minden szakaszán otthagyták lábnyomukat a
környezeten.
Ugyanez a helyzet az asztalunkra kerülő élelmiszerek, a nappaliban
található bútorok, és az autónkat hajtó üzemanyag esetében. A
nyersanyagokat és erőforrásokat kivonják, fogyasztásra alkalmas termékké
vagy szolgáltatássá alakítják, majd elszállítják a főleg városokban
található otthonokba. Az európai háztartások számára nyújtott ivóvíz
esetében például a valamely víztestből történő egyszerű kivonásnál
lényegesen többről van szó. A víz fogyaszthatóvá tételéhez
infrastruktúrára, a víz szállításához, tárolásához, kezeléséhez és
melegítéséhez pedig energiára van szükségünk. A „használatot” követően
pedig újabb infrastruktúrára és energiára van szükségünk a víz
elhelyezéséhez.
Mindent a fogyasztásért!
Fogyasztási szintünk és szokásaink egyes környezeti hatásai nem
válnak azonnal láthatóvá. A mobiltelefonok feltöltéséhez és az
élelmiszerek fagyasztásához szükséges elektromos áram előállítása során
szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe, ami hozzájárul az
éghajlatváltozáshoz. A közlekedési és ipari létesítmények az emberi
egészségre káros légszennyező anyagokat — például kén-oxidokat és
nitrogén-oxidokat — bocsátanak ki.
A minden nyáron délre utazó emberek milliói további terhelést
jelentenek a nyaralóhelyük számára. Az utazásból származó üvegházhatást
okozó gázkibocsátás mellett a szállásigény megnöveli az építőipar
nyersanyag- és energiaszükségletét. A helyi népesség időszakos
növekedése higiéniai és szórakozási célú vízkivonást tesz szükségessé az
egyébként is száraz nyári hónapok alatt. Ez több szennyvíz és több
hulladék kezelését, valamint több élelmiszer szállítását teszi
szükségessé az ilyen területeken.
A környezetre gyakorolt hatásunk pontos mértékét
illető bizonytalanságaink ellenére egyértelmű, hogy az erőforrások
kivonásának jelenlegi szintje és üteme tarthatatlanná vált. Egyszerűen
megfogalmazva arról van szó, hogy létfontosságú erőforrásokból — például
termőföldből és vízből — csupán korlátozott mennyiség áll
rendelkezésünkre. A legtöbbször helyi jelentőségű problémaként
jelentkező nehézségek — vízhiány, a legelők kialakítását célzó
erdőirtás, vagy az ipari létesítmények szennyezőanyagkibocsátása —
könnyedén mindannyiunkat érintő világméretű és rendszerszerű problémává
válhatnak.
Erőforrás-fogyasztásunk jelzésére szolgáló egyik eszközünk a Global
Footprint Network által kidolgozott ún. „ökológiai lábnyom”. Ez jelzi a
világszerte folytatott földhasználat tekintetében az országok
fogyasztását, ideértve a termékek előállítása és a kibocsátott
szén-dioxid felfogása céljából történő közvetett földhasználatot. E
módszertan szerint 2007-ben minden egyes ember 2,7 globális hektár
méretű lábnyomot hagyott maga után, ami lényegesen nagyobb, mint a
mindenki számára elérhető 1,8 globális hektár, amelyen a környezet
termelékenységének veszélyeztetése nélkül fenntarthatnánk a
fogyasztásunkat (Global Footprint Network, 2012). A különbség még ennél
is megdöbbentőbb volt a fejlett országok tekintetében: az EGK-országok
egy főre eső fogyasztása 4,8 globális hektár volt, szemben a fejenként
rendelkezésre álló 2,1 globális hektárnyi „biokapacitással” (Global
Footprint Network, 2011).
A fogyasztás azonban munkahelyeket teremt
A természeti erőforrások fogyasztására ösztönző vágyunk és
szükségleteink azonban az érme egyik oldalát jelentik csupán. Ha
nyaralókat építünk Spanyolországban, burgonyát termesztünk Hollandiában,
vagy Thaiföldre megyünk nyaralni, egyúttal munkahelyeket is teremtünk,
és jövedelmet, ugyanakkor pedig megélhetést és magasabb életszínvonalat
biztosítunk az építőipari dolgozók, a mezőgazdasági termelők és az
utazási irodák munkatársai számára. Világszerte sokak számára a magasabb
jövedelem teszi lehetővé alapvető szükségleteik kielégítését. A
„szükségletek” körének meghatározása azonban nem könnyű, és jelentős
mértékben a kulturális felfogások és jövedelemszintek függvényében
alakul.
Az ásványok kivonása a kínai Belső-Mongóliában található
földfémbányákban dolgozók számára családjaik élelmiszer-biztonságát és a
gyermekeik iskoláztatását jelenti. A japán gyári munkások számára az
élelmiszeren és az oktatáson túl néhány hetes európai nyaralást is
jelent. Az Apple üzletbe özönlő tömeg esetében pedig a végtermékek
egyeseknek a munkavégzéshez elengedhetetlen eszközöket, másoknak pedig
szórakoztató berendezéseket jelent. A szórakozásra való igény is emberi
szükséglet. A természetre gyakorolt hatása azonban attól függ, hogy
hogyan elégítjük ki ezt az igényt.
Mehet a kukába!
Elektronikus eszközeink, élelmiszereink és csapvizünk útja
azonban nem ér véget az otthonainkban. A tévénket vagy kameránkat addig
használjuk, amíg ki nem megy a divatból, vagy amíg kompatibilis a
DVD-lejátszónkkal. Egyes uniós országokban az élelmiszer egyharmadát
kidobják a szemetesbe. Mi a helyzet a már a megvásárlás előtt
elvesztegetett élelmiszerrel? Az Európai Unió országaiban minden évben
2,7 milliárd tonna hulladékot dobunk ki.
Hová kerül ez a sok hulladék? A rövid válasz az, hogy minél messzebb a
szemünk elől. Sőt, a hulladék egy részével — jogszerűen vagy
jogellenesen — a világpiacokon is kereskednek. Mindez attól függ, hogy
„mit” és „hol” dobnak ki. A 32 EGK-országban keletkező hulladék
tömegének több mint harmadát a gazdasági fellendüléshez szorosan
kapcsolódó építési és bontási törmelék teszi ki. A hulladék negyede a
bányákból és kőfejtőkből származik. Noha végső soron minden hulladék az
emberi fogyasztás során keletkezik, a teljes hulladéktömeg kevesebb mint
tizede származik a háztartásokból.
A hulladékkal kapcsolatos ismereteink éppen annyira hiányosak, mint a
fogyasztásra vonatkozó adataink, az azonban bizonyos, hogy számos
tennivaló vár még ránk a hulladékgazdálkodás terén. Az uniós polgárok
fejenként évente átlagosan 16-17 tonna anyagot használnak fel, amely
nagy része előbb vagy utóbb hulladékként végzi. Ez a mennyiség fejenként
40-50 tonna, ha figyelembe vesszük a fel nem használt kivonást (pl.
bányászat során a takaróréteg eltávolítását) és a behozatallal járó
ökológiai „hátizsákot” (a természetes közegükben megzavart természeti
anyagok teljes mennyisége) is.
A jogszabályok — például a hulladéklerakókról, az elhasználódott
járművekről, az akkumulátorokról, a csomagolásról és a csomagolási
hulladékokról szóló uniós irányelvek — hozzájárultak ahhoz, hogy az
Európai Unió a települési hulladék jelentős részét a hulladéktelepekről
az égető és újrahasznosító létesítmények felé terelje. 2008-ban az Unió
szilárd hulladékának 46 %-át hasznosították. A fennmaradó hulladékot
pedig elégették (5 %) vagy hulladéklerakóban helyezték el (49 %).
Új típusú aranybánya után kutatva
Az elektronikus háztartási gépek, számítógépek, világító
berendezések és telefonkészülékek a környezetet fenyegető veszélyes
anyagokat tartalmaznak, ugyanakkor találhatóak bennük nemesfémek is.
Becslések szerint 2005-ben a forgalomban lévő elektromos és elektronikus
berendezések mintegy 450 000 tonna rezet és hét tonna aranyat
tartalmaztak. 2011. februárban ezek a fémek megközelítőleg 2,8 milliárd,
illetve 328 millió eurót érnének a Londoni Fémtőzsdén. Bár jelentős
eltérések figyelhetők meg az európai országok között, az elhasznált
elektronikus berendezéseknek jelenleg csupán elenyésző hányadát gyűjtik
össze és használják fel vagy hasznosítják újra.
A „hulladékként eltávolított” nemesfémek globális vetülettel is
rendelkeznek. Németország Hamburgon keresztül évente mintegy 100 000
használt autót exportál az Európai Unión kívülre, főleg Afrikába és a
Közel-Keletre. 2005-ben ezek az autók mintegy 6,25 tonna,
platinacsoportba tartozó fémet tartalmaztak. Az Unióval szemben azonban a
legtöbb ország nem rendelkezik a használt autók szétbontására és
újrahasznosítására irányuló szükséges szabályokkal és képességgel.
Mindez gazdasági veszteséget jelent és további kivonáshoz vezet, ami —
gyakran az Unión kívül — egyébként elkerülhető környezeti károkat okoz.
A települési hulladék jobb kezelése jelentős előnyökkel jár —
hulladékunkat értékes erőforrássá alakítja, elkerüli a környezeti
károkat, ideértve az üvegházhatású gázok kibocsátását, valamint
csökkenti az új erőforrások iránti keresletet.
Vegyük például a papírt! 2006-ban a szilárd települési hulladékból
származó papír közel 70 %-át újrahasznosították, ami a teljes
papírtermék-fogyasztás negyedének felel meg. Az újrahasznosítási arány
90 %-ra történő emelése esetén a papír iránti kereslet több mint
harmadát újrahasznosított papírral elégíthetnénk ki. Ezzel
csökkenthetnénk az új erőforrások iránti szükségletet, kevesebb
papírhulladék kerülne hulladéklerakóba vagy elégetésre, és csökkenne az
üvegházhatást okozó gázok kibocsátása is.
Hova tovább?
Nem az önmagában vett fogyasztás vagy termelés károsítja a
környezetet. A környezetet az károsítja, amit, ahol és amilyen
mennyiségben fogyasztunk, illetve ahogyan a termékeinket előállítjuk.
Helyi és globális szinteken a politikai döntéshozóknak, a
vállalkozásoknak és a civil társadalomnak egyaránt részt kell vennie a
gazdaság környezetbarátabbá tételében.
A technológiai innováció számos megoldást kínál. A tiszta energia és
tiszta közlekedés használata kisebb hatást gyakorol a környezetre és —
ha nem is mindet, de — kielégíti szükségleteink egy részét. A
technológia azonban nem elegendő.
Megoldásunk nem állhat kizárólag az anyagok amiatti
újrahasznosításából és -használatából, hogy kevesebb mennyiségű
erőforrást vonjunk ki. Nem kerülhetjük el az erőforrások elfogyasztását,
de törekedhetünk a minél bölcsebb fogyasztásra. Átállhatunk a tisztább
alternatívákra, környezetbaráttá tehetjük termelési folyamatainkat, és
megtanulhatjuk, hogy miként alakíthatjuk a hulladékunkat erőforrássá.
Természetesen szükség van jobb politikákra, jobb infrastruktúrára és
további ösztönzőkre, ezekkel azonban még nem érünk célba. Az utazás
utolsó szakaszát a fogyasztási döntések jelentik. Tekintet nélkül
hátterünkre vagy életkorunkra, az egyes termékek megvásárlására és
szolgáltatások igénybevételére vonatkozó mindennapi döntéseinkkel
beleszólhatunk abba, hogy mit és mennyit termeljünk. A kiskereskedők
szintén befolyásolhatják, hogy mi kerül az üzletek polcaira, valamint az
ellátási lánc felsőbb szintjein előmozdíthatják a fenntartható
alternatívák iránti keresletet.
A fenntartható életmódra történő személyes átállásunk során megfelelő
kiindulópontot jelenthet, ha egy pillanatra megállunk és elgondolkodunk
az üzletek polcai vagy a szemetes előtt. Fel tudom‑e használni a
tegnapi maradékot ahelyett, hogy kidobnám? Kölcsönbe vehetem‑e ezt a
gépet, ahelyett, hogy megvásárolnám? Hol hasznosíthatnám újra a régi
mobiltelefonomat? stb.
Teljes cikk: eea.europa.eu