Szórakozás, kultúra

Ajándék- és emléktárgyak

Utazásaink alkalmával ne vásároljunk, készíttessünk olyan ajándék- vagy emléktárgyat, mely veszélyeztetett fajokból készült.

A népszerűbb nyaralóhelyeken sok olyan ajándéktárgyat árusítanak, melyek veszélyeztetett állatokból (pl. teknős, elefánt, varánusz, kagyló, korall, stb.) vagy növényekből (orchidea, kaktusz, stb.) készültek. A turisták ezek megvásárlásával természetkárosítást követnek el és hozzájárulnak az adott élőlények eltűnéséhez! A veszélyeztetett növények és állatok kereskedelmét nemzetközi egyezmény (CITES) is szabályozza, e szerint nemcsak az élő állatokra és növényekre, hanem azok minden részére és származékára, a belőlük készült termékekre is vonatkoznak. Read more about Ajándék- és emléktárgyak

Megelőzéses címkék: 

Ki a szabadba!

Energiafaló konditermek helyett sportoljunk lehetőleg a szabadban!

Klassz dolog a fitnessterem, de az ilyen helyek elég sok - környezetszennyező módon előállított - energiát használnak ahhoz, hogy mi levezethessük az energiánkat; és a bérelt tornatermekben is legalább a villanynak égnie kell, ha látni szeretnénk, merre száll a tollaslabda. Ha tehetjük és az időjárás is engedi, inkább menjünk minél többet egy parkba futni, kerékpározni, tornázgatni; keressünk szabadban végezhető sportolási formákat.

 

TIPP

  Read more about Ki a szabadba!

Megelőzéses címkék: 

Környezettudatos nyaralás

Nyaralásunk megtervezésekor lehetőleg minél inkább vegyük figyelembe a környezetvédelem szempontjait.

Nyaralni lehet így is, meg úgy is. Lehet úgy, hogy közben fenekére csapunk a CO2 kibocsátásunknak; háromszor annyi hulladékot termelünk, mint egy átlagos hétköznapon (pedig már az se semmi...); ezerrel pörgetjük a villanyórát és közben még egy kis élővíz-szennyezéstől sem riadunk vissza. Meg lehet úgy, hogy - tekintettel a minket körülvevő természetre és a bolygó egészére - mindezt igyekszünk visszafogni... s közben még le sem kell mondanunk arról, hogy jól és kényelmesen érezzük magunkat. Read more about Környezettudatos nyaralás

Megelőzéses címkék: 

Mit kezdjünk a szabadidőnkkel?

Keressünk olyan szabadidős tevékenységeket, melyek kevesebb környezetszennyezést, károsítást okoznak.

Napjainkban a szabadidő eltöltésének több „energiafaló" (halmozott CO2 kibocsátás) és környezetszennyező válfaja létezik. Megakoncertek, gigafesztiválok, a golfozás vagy a repülőgéppel való ide-oda utazgatás, pezsgő- és élményfürdős luxusszállók, erdőkben történő quados száguldozás, stb.

Persze élmény mindegyik, de - ha meg is engedhetjük magunknak - azért próbáljunk ki kevésbé környezetterhelő szórakozási/pihenési lehetőségeket is. Még az is lehet, hogy ez is tetszeni fog! Read more about Mit kezdjünk a szabadidőnkkel?

Megelőzéses címkék: 

A kicsi szép

Keressük az alternatív, kis színházakat és szórakozóhelyeket.

Az ilyen helyeken sokszor érdekesebb, tartalmasabb és sokszínűbb műsort láthatunk, mint az egy kaptafára készült filmeket sorozatban vetítő multiplex mozikban vagy az aktuálisan felkapott klubban. Keressük és ismerjük meg a kultúra sokoldalúságát a kisebb léptékű vagy civil szerveződésben létrejött helyeken is. Read more about A kicsi szép

Megelőzéses címkék: 

Autóval vagy anélkül

Ne legyünk lusták! A szabadidő eltöltéséhez nem elengedhetetlen a gépkocsi használata.

Az autózás negatív környezeti és egészségügyi hatásait a mai világban már nem kell különösebben ecsetelni. Hétvégeken, szabadság alatt, mikor nem olyan sietős a tempó, autó helyett válasszuk a gyaloglást vagy a tömegközlekedést. Ha máskor nem, hát legalább ilyenkor „hozzuk meg ezt az áldozatot" egészségünkért és környezetünkért. Egy közös családi kerépkározás, villamosozás a cukrászdához vagy a nagyihoz a megszokottól eltérő, jó élményt is jelenthet... különösen a rendszeres autóhasználathoz szokott gyerekeknek!

 

TIPP Read more about Autóval vagy anélkül

Megelőzéses címkék: