Mit kezdjünk a szabadidőnkkel?

Keressünk olyan szabadidős tevékenységeket, melyek kevesebb környezetszennyezést, károsítást okoznak.

Napjainkban a szabadidő eltöltésének több „energiafaló" (halmozott CO2 kibocsátás) és környezetszennyező válfaja létezik. Megakoncertek, gigafesztiválok, a golfozás vagy a repülőgéppel való ide-oda utazgatás, pezsgő- és élményfürdős luxusszállók, erdőkben történő quados száguldozás, stb.

Persze élmény mindegyik, de - ha meg is engedhetjük magunknak - azért próbáljunk ki kevésbé környezetterhelő szórakozási/pihenési lehetőségeket is. Még az is lehet, hogy ez is tetszeni fog!

A kicsi, alternatív szórakozóhelyek is nyújthatnak minőségi műsort és környezetet (sőt!); számos nyugat-európai országban a vonatozás is lehet kényelmes és gyors; a környezetvédelmi szempontokra is odafigyelő szállodák, panziók is lehetnek kellemesek és - bár más élményt nyújtanak, mint a luxushotelek - rendelkeznek legalább egy nagy előnnyel: jó érzést nyújt a tudat, hogy döntésünkkel és választásunkkal a környezetkímélő turizmus mellett tettük le voksunkat.

 

TIPP

 

  • Fedezzük fel az ökoturizmus lehetőségeit. Keressük a környezetímélő megoldásokat választó szálláshelyeket és a Zöld Szállodák láncolatát. Az interneten számos weboldal található a témában, s helyi civil szervezetek is hasznos információkkal szolgálhatnak.
  • Pihenjünk, nyaraljunk belföldön (is). Minél kevesebbet kell utazni (főleg repülővel) annál kisebb levegőszennyezést okozunk.
  • Töltsünk több időt baráti társaságunkkal: közös vizitúrák, kártyapartik, focimeccsek is lehetnek olyan jók, mint egy-egy belvárosi szórakozóhelyen eltöltött este.