Ajándék- és emléktárgyak

Utazásaink alkalmával ne vásároljunk, készíttessünk olyan ajándék- vagy emléktárgyat, mely veszélyeztetett fajokból készült.

A népszerűbb nyaralóhelyeken sok olyan ajándéktárgyat árusítanak, melyek veszélyeztetett állatokból (pl. teknős, elefánt, varánusz, kagyló, korall, stb.) vagy növényekből (orchidea, kaktusz, stb.) készültek. A turisták ezek megvásárlásával természetkárosítást követnek el és hozzájárulnak az adott élőlények eltűnéséhez! A veszélyeztetett növények és állatok kereskedelmét nemzetközi egyezmény (CITES) is szabályozza, e szerint nemcsak az élő állatokra és növényekre, hanem azok minden részére és származékára, a belőlük készült termékekre is vonatkoznak. Egyes ajándéktárgyak behozatalához engedélyekre van szükség, míg számos más termék (pl. elefántcsont szobor, teknős páncéljából készült dísztárgy) megvétele és behozatala tilos. A magyarok leggyakrabban krokodil, kígyó vagy varánusz bőréből készült táskát, cipőt, övet, tárcát, elefántcsontszobrot és -ékszereket, korallokat, teknőspáncélt vagy óriás szárnyascsigaházat vásárolnak és próbálnak hazahozni.

Egyes nyaralóhelyek (főként ázsiai országok) utcáin, partmenti sétányain lehetőség nyílik arra is, hogy némi fizettség ellenében a turisták csimpánzokkal, orángutánokkal, stb. együtt fényképezkedjenek. Ezeket az állatokat többnyire orvvadászok szakítják ki természetes élőhelyükről.

 

 

TIPP

  • Ha óvni szeretnénk az élővilágot, ne vásároljunk a kereskedőktől kétes eredetű portékát.
  • Sose éljünk azzal a lehetőséggel, hogy a nyaralóhelyeken veszélyeztetett fajokhoz tartozó állatokkal fotózzanak minket. Ellenkező esetben közvetve hozzájárulunk az állatok illegális befogásához és tartásához. Amíg a turisták részéről ilyesmire van kereslet, addig orvvadászok szakítanak el vad kölyköket családjuktól (ez gyakran az anyaállat elpusztításával jár), s így ezek az állatok természetes élőhelyüktől és életformájuktól távol kénytelenek tengődni - életük végéig.