Környezettudatos nyaralás

Nyaralásunk megtervezésekor lehetőleg minél inkább vegyük figyelembe a környezetvédelem szempontjait.

Nyaralni lehet így is, meg úgy is. Lehet úgy, hogy közben fenekére csapunk a CO2 kibocsátásunknak; háromszor annyi hulladékot termelünk, mint egy átlagos hétköznapon (pedig már az se semmi...); ezerrel pörgetjük a villanyórát és közben még egy kis élővíz-szennyezéstől sem riadunk vissza. Meg lehet úgy, hogy - tekintettel a minket körülvevő természetre és a bolygó egészére - mindezt igyekszünk visszafogni... s közben még le sem kell mondanunk arról, hogy jól és kényelmesen érezzük magunkat. Egy nyaralásba vagy egyszerű "hosszú hétvégébe" környezetkímélő elemeket csempészni nem nagy ördöngösség, csak némi elkötelezettségre és odafigyelésre van hozzá szükség.

 

TIPP

 

 • Lakóhelyünkhöz minél közelebb eső pihenőhelyet választunk az üdüléshez, kikapcsolódáshoz, annál kevesebb az utazás folytán előidézett légszennyezés... A gyakori külföldi nyaralások helyett próbáljuk ki a hazai lehetőségeket is. Számoljuk utána a tervezett utazás CO2 kibocsátásának az EMAK kalkulátorával.
 • A falusi- vagy ökoturizmus nyújtotta lehetőségek "ökológiai lábnyoma" kisebb mértékben terhelik a környezetet, mint pl. egy nagy, városi vagy üdülőtelepi szállodáé. Ráadásul a falusi vendéglátás támogatásával nagy beruházói csoportok helyett egy-egy család bevételét gyarapíthatjuk.
 • Keressük a környezetvédelem iránt elkötelezett szálláshelyeket (energiatakarékosság, szelektív gyűjtés, komposztálás, vízvisszaforgatás, organikus ételek, helyi termékek, stb.) idehaza és külföldön is. A saját golfpályával, feszített víztükrös medencével vagy egyéb nagy víz- és energiaigényű extrával rendelkező szállodák nem épp a legkörnyezetkímélőbb intézmények.
 • Szálláshelyünkön bánjunk ugyanolyan takarékosan az energiával, mintha otthon lennénk - ne abból induljunk ki, hogy a számla nem hozzánk érkezik. Ugyanez érvényes a vízhasználatra és a hulladék keletkezésének megelőzésére!
 • Nyaraláskor is gyűjtsük szelektíven a hulladékot, ha akad a közelben szelektív gyűjtő konténer. Kiránduláskor, séta közben ne hagyjuk szét a szemetet... sőt ha lehet, ne is az erdei szemeteseket használjunk (ezek ürítése is energia és levegőszennyezés), hanem vigyük magunkkal szálláshelyünkre.
 • Kiránduláskor, nyaraláskor vigyünk magunkkal minél kevesebb egyszer használatos holmit, élelmiszer csomagolást. Hasznos ilyenkor a termosz, a különféle tároló edények, stb.
 • Táborozáshoz, kempingezéshez, túrázáshoz csak akkor vásároljunk kiegészítőket, ha azokat rendszeresen (legalább évről-évre) használjuk. Ellenkező esetben inkább kérjük azokat kölcsön.. így kevesebb új legyártására van szükség.
 • Ha élővízben fürdünk, előtte mossuk le magunkról a naptejet, krémeket.
 • Bárhol is pihenünk, étkezés, ajándékozás, stb. szempontjából keressük a helyi termékeket. Így nem jelentős CO2 kibocsátással utaztatott árut vásárolunk, egyben támogatjuk a helyi közösségek munkáját.
 • Autós kirándulások helyett, szervezzünk gyalogtúrákat, erdei sétákat. Használjuk ki a vonatok (pl. erdei kisvasutak) és a kerékpárutak nyújtotta lehetőségeket.
 • Ha a pihenéshez nemzeti parkok vagy környezetvédő civil szervezetek által működtetett vendégházakat, turistaházakat választunk, akkor a szállásdíjjal a szervezet környezet-, természetvédő munkáját is támogatjuk. 

 

KAPCSOLÓDÓ LINKEK