Irodai praktikák

Zöld beszerzés

"Zöldítsünk" az irodai kellékek beszerzésén és használatán!

Napjainkban az emberek zöme irodában végzi munkáját. „Sok kicsi sokra megy" alapon nem mindegy tehát - főkét előállításuk, energiaigényük és hulladékká válásuk tekintetében - hogy irodaszerekből, irodai gépekből mennyit és milyet használunk.

 

TIPP

  Read more about Zöld beszerzés

Megelőzéses címkék: 

Bánjunk takarékosan a papírral!

A papír előállítása sokba kerül mind a környezet, mind az egészség, mind pedig a gazdaság számára.

A papír alapanyagát többnyire fa adja. Ha a fákat természetes erdőkből termelik ki, számos állat- és növényfaj élőhelye pusztul, romlik a levegő minősége, borul a vízháztartás, erodálódik a talaj, stb.

A monokultúrás ültetvényekre pedig az élőhely biológiai sivársága; vegyszerhasználat, stb. jellemző. Read more about Bánjunk takarékosan a papírral!

Megelőzéses címkék: 

Irodai szelektív gyűjtés

Kezdeményezzük vagy szervezzük meg az irodai szelektív gyűjtést.

Szelektív gyűjtéssel csökkenthető az iroda környezetterhelése. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról a fontos tényről, hogy a gyűjtésnél fontosabb és környezetkímélőbb megoldás a MEGELŐZÉS: azaz, igyekezzünk minél kevesebb hulladékot termelni!

TIPP Read more about Irodai szelektív gyűjtés

Megelőzéses címkék: 

Közlekedj okosan!

Munkába, üzleti utakra menni nem csak autóval - vagy épp repülővel - lehet. Az alternatívák között akadnak környezetkímélőbb megoldások, még „vérbeli kényelmesek" számára is.

Mára mindennapjaink szerves része az autós utazás, mely kényelmes, de - valljuk be - egyben drága és sokszor meglehetősen idegőrlő tevékenység. Ráadásul az egyik leginkább környezetszennyező szokásunk, hisz a kocsikázással együtt járó CO2 kibocsátás a városi légszennyezettség egyik alapvető okozója. Kipufogjuk, aztán ugyanazt beszívjuk...

És ha már az utazásnál tartunk, nem elhanyagolható mértékben nő a "munkaügyi" repülőutak száma, melyek nagyban hozzájárulnak az üvegházhatás fokozásához.

 

TIPP

  Read more about Közlekedj okosan!

Megelőzéses címkék: 

Kevesebb szemetet!

Termeljünk kevesebb hulladékot az irodai munka során is.

A munkahelyen is figyeljünk oda, hogy mennyi szemét termelésével jár tevékenységünk. A feladat jellegétől függően biztosan mindenkinek akadnak egyéni hulaldékcsökkentési ötletei... legyünk egyediek és merészek! Ötleteinket ajuk tovább másoknak is!

 

TIPP

  Read more about Kevesebb szemetet!

Megelőzéses címkék: 

Add tovább!

A feleslegessé vált holmik továbbadása a hulladékmegelőzés egyik legegyszerűbb formája.

A hulladék keletkezésének megelőzésére számos lehetőség adódik... például továbbadhatjuk azt, ami még hasznos, de számunkra már feleslegessé vált. Az irodai közösségek jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy a különféle használati eszközök ne a kukában végezzék, hanem új felhasználóra találjanak. Minél többen élnek a tárgyak továbbadásával, -használatával, annál több új termék előállításához szükséges erőforrást lehet megtakarítani, illetve annál kevesebb hulladékról kell megfelelő módon gondoskodni. És a pénztárcának is jót tehet...

 

TIPP

  Read more about Add tovább!

Megelőzéses címkék: 

Takarékoskodj az energiával!

Figyeljünk oda egyéni energiafelhasználásunkra a munkahelyen is!

Sokan nem figyelnek az energiafogyasztásukra, mondván a „számlát úgyis a cég kapja". Bár utóbbi igaz, a „cehhet" mégsem csak a vállalat, hanem az egész bolygó - vagy ha úgy tetszik, MI magunk - fizeti a mindenre kiható és mindennel összefüggésben álló klímaváltozás és környezetszennyezés képében. Minél több energiát használunk, annál több üvegházhatású gázt juttatunk a légkörbe, felerősítve a forró nyarak, természeti csapások, levegőszennyezés, stb. jelenségeit. Hétköznapi szokásainkkal, választásainkkal tehát hatással vagyunk az éghajlatváltozásra. Read more about Takarékoskodj az energiával!

Megelőzéses címkék: 

Bútorok, berendezések

Az irodabútorok és egyéb kiegészítők lehetnek környezetkímélőbbek.

Az irodabútorok általában a legtovább használatban maradó tárgyak. Ha felelősen és tudatosan választjuk ki a megvásárolandó darabokat, azzal mind egészségügyi, mind pedig környezetvédelmi szempontból jobban járunk. Érvényes ez az egyéb kiegészítőkre is (tárolók, dísztárgyak, stb.).

 

TIPP

  Read more about Bútorok, berendezések

Megelőzéses címkék: 

Büfé, étkezés

Lehetünk környezettudatosak a büfében és irodai étkezések alkalmával is.

Némi odafigyeléssel könnyen elérhetjük, hogy irodai étkezéseink, büfébeli fogyasztásaink alkalmával kevesebb hulladékot termeljünk; csökkentsük az élelmiszerek utaztatásából adódó légszennyezést vagy éppen az előállításukkal kapcsolatos vegyszerhasználatot. Ne feledjük, hogy vásárlói döntéseinkkel, fogyasztási szokásainkkal minderre (is) hatással vagyunk!

 

TIPP

  Read more about Büfé, étkezés

Megelőzéses címkék: