Irodai praktikák

Zöld beszerzés

"Zöldítsünk" az irodai kellékek beszerzésén és használatán!

Napjainkban az emberek zöme irodában végzi munkáját. „Sok kicsi sokra megy" alapon nem mindegy tehát - főkét előállításuk, energiaigényük és hulladékká válásuk tekintetében - hogy irodaszerekből, irodai gépekből mennyit és milyet használunk.

 

TIPP

 

Megelőzéses címkék: 

Bánjunk takarékosan a papírral!

A papír előállítása sokba kerül mind a környezet, mind az egészség, mind pedig a gazdaság számára.

A papír alapanyagát többnyire fa adja. Ha a fákat természetes erdőkből termelik ki, számos állat- és növényfaj élőhelye pusztul, romlik a levegő minősége, borul a vízháztartás, erodálódik a talaj, stb.

A monokultúrás ültetvényekre pedig az élőhely biológiai sivársága; vegyszerhasználat, stb. jellemző.

Megelőzéses címkék: 

Irodai szelektív gyűjtés

Kezdeményezzük vagy szervezzük meg az irodai szelektív gyűjtést.

Szelektív gyűjtéssel csökkenthető az iroda környezetterhelése. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról a fontos tényről, hogy a gyűjtésnél fontosabb és környezetkímélőbb megoldás a MEGELŐZÉS: azaz, igyekezzünk minél kevesebb hulladékot termelni!

TIPP

Megelőzéses címkék: 

Közlekedj okosan!

Munkába, üzleti utakra menni nem csak autóval - vagy épp repülővel - lehet. Az alternatívák között akadnak környezetkímélőbb megoldások, még „vérbeli kényelmesek" számára is.

Mára mindennapjaink szerves része az autós utazás, mely kényelmes, de - valljuk be - egyben drága és sokszor meglehetősen idegőrlő tevékenység. Ráadásul az egyik leginkább környezetszennyező szokásunk, hisz a kocsikázással együtt járó CO2 kibocsátás a városi légszennyezettség egyik alapvető okozója. Kipufogjuk, aztán ugyanazt beszívjuk...

És ha már az utazásnál tartunk, nem elhanyagolható mértékben nő a "munkaügyi" repülőutak száma, melyek nagyban hozzájárulnak az üvegházhatás fokozásához.

 

TIPP

 

Megelőzéses címkék: 

Kevesebb szemetet!

Termeljünk kevesebb hulladékot az irodai munka során is.

A munkahelyen is figyeljünk oda, hogy mennyi szemét termelésével jár tevékenységünk. A feladat jellegétől függően biztosan mindenkinek akadnak egyéni hulaldékcsökkentési ötletei... legyünk egyediek és merészek! Ötleteinket ajuk tovább másoknak is!

 

TIPP

 

Megelőzéses címkék: 

Add tovább!

A feleslegessé vált holmik továbbadása a hulladékmegelőzés egyik legegyszerűbb formája.

A hulladék keletkezésének megelőzésére számos lehetőség adódik... például továbbadhatjuk azt, ami még hasznos, de számunkra már feleslegessé vált. Az irodai közösségek jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy a különféle használati eszközök ne a kukában végezzék, hanem új felhasználóra találjanak. Minél többen élnek a tárgyak továbbadásával, -használatával, annál több új termék előállításához szükséges erőforrást lehet megtakarítani, illetve annál kevesebb hulladékról kell megfelelő módon gondoskodni. És a pénztárcának is jót tehet...

 

TIPP

 

Megelőzéses címkék: 

Takarékoskodj az energiával!

Figyeljünk oda egyéni energiafelhasználásunkra a munkahelyen is!

Sokan nem figyelnek az energiafogyasztásukra, mondván a „számlát úgyis a cég kapja". Bár utóbbi igaz, a „cehhet" mégsem csak a vállalat, hanem az egész bolygó - vagy ha úgy tetszik, MI magunk - fizeti a mindenre kiható és mindennel összefüggésben álló klímaváltozás és környezetszennyezés képében. Minél több energiát használunk, annál több üvegházhatású gázt juttatunk a légkörbe, felerősítve a forró nyarak, természeti csapások, levegőszennyezés, stb. jelenségeit. Hétköznapi szokásainkkal, választásainkkal tehát hatással vagyunk az éghajlatváltozásra.

Megelőzéses címkék: 

Bútorok, berendezések

Az irodabútorok és egyéb kiegészítők lehetnek környezetkímélőbbek.

Az irodabútorok általában a legtovább használatban maradó tárgyak. Ha felelősen és tudatosan választjuk ki a megvásárolandó darabokat, azzal mind egészségügyi, mind pedig környezetvédelmi szempontból jobban járunk. Érvényes ez az egyéb kiegészítőkre is (tárolók, dísztárgyak, stb.).

 

TIPP

 

Megelőzéses címkék: 

Büfé, étkezés

Lehetünk környezettudatosak a büfében és irodai étkezések alkalmával is.

Némi odafigyeléssel könnyen elérhetjük, hogy irodai étkezéseink, büfébeli fogyasztásaink alkalmával kevesebb hulladékot termeljünk; csökkentsük az élelmiszerek utaztatásából adódó légszennyezést vagy éppen az előállításukkal kapcsolatos vegyszerhasználatot. Ne feledjük, hogy vásárlói döntéseinkkel, fogyasztási szokásainkkal minderre (is) hatással vagyunk!

 

TIPP

 

Megelőzéses címkék: