Add tovább!

A feleslegessé vált holmik továbbadása a hulladékmegelőzés egyik legegyszerűbb formája.

A hulladék keletkezésének megelőzésére számos lehetőség adódik... például továbbadhatjuk azt, ami még hasznos, de számunkra már feleslegessé vált. Az irodai közösségek jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy a különféle használati eszközök ne a kukában végezzék, hanem új felhasználóra találjanak. Minél többen élnek a tárgyak továbbadásával, -használatával, annál több új termék előállításához szükséges erőforrást lehet megtakarítani, illetve annál kevesebb hulladékról kell megfelelő módon gondoskodni. És a pénztárcának is jót tehet...

 

TIPP

 

  • Az irodában feleslegessé vált holmikat - leselejtezett de még használható gépek és bútorok, irodaszerek, stb. -  sose dobjuk ki, hanem igyekezzünk továbbadni olyan helyre, ahol még hasznukat veszik: a gyerek ovija, civil szervezetek, segélyszervezetek, kórházak, "ingyenadom" levelezőlisták, stb.
  • Készülhet „Ingyen adom!" faliújságot a folyosón vagy ilyen menüpont a cég honlapján. Így a munkatársak, vállalati osztályok felajánlhatják egymásnak a számukra feleslegesé vált holmikat.
  • Karácsonyt követően rendezhetünk „Add tovább!" bulit. Lényege, hogy a duplán kapott; feleslegesnek vagy használhatatlannak ítélt; kicsire vagy nagyra sikerült; döbbenetesen félresikerült, stb., ajándékainkat elcseréljük mások hasonszőrű - nekünk viszont épp megfelelő - ajándékaival. Mindezt megtehetjük munka után, süti, tea vagy sör, és egy jóízű beszélgetés mellett.
  • Állítsunk fel „ingyenpolcot": tegyük ide a felesleges tárgyak, s válogassunk a mások által hozott tárgyak közül. Egy próbát megér... A rendszer szűkíthető is (pl. csak könyvek).
  • Szövetkezhetünk karitatív szervezetekkel is. Ha pl. valamely szervezet vállalja, hogy rendszeresen elszállítja az irodában összegyűjtött holmit (pl. otthonról hozott ruhaneműk, játékok, stb.), létesítsünk gyűjtőpontokat vagy gyűjtőhelyiséget az épületben. Ha utóbbi nem kivitelezhető, akkor a munkatársak hozzák be egy adott napon (a gyűjtés és egyben elszállítás napján) a holmikat.AJÁNLOTT LINKEK