Büfé, étkezés

Lehetünk környezettudatosak a büfében és irodai étkezések alkalmával is.

Némi odafigyeléssel könnyen elérhetjük, hogy irodai étkezéseink, büfébeli fogyasztásaink alkalmával kevesebb hulladékot termeljünk; csökkentsük az élelmiszerek utaztatásából adódó légszennyezést vagy éppen az előállításukkal kapcsolatos vegyszerhasználatot. Ne feledjük, hogy vásárlói döntéseinkkel, fogyasztási szokásainkkal minderre (is) hatással vagyunk!

 

TIPP

 

  • A folyosói ital-automaták jelentős mennyiségű egyszer használatos csomagolást termelnek, és energiát használnak el feleslegesen - ne használjuk őket!
  • A tárgyalásokon kínált vagy belső használatú, eldobható csomagolású (aludoboz, kombinált italos doboz - pl. Tetra Pak -, műanyagflakon) üdítők és ásványvizek helyett lehetőleg betétdíjas üvegben kapható termékeket rendeljünk. (Utóbbiak felől érdeklődjünk a gyártóknál.)
  • Eldobó tálcák, poharak helyett használjunk elmosható poharakat, tálakat, evőeszközöket.
  • "Miniporciós" csomagolások és előre csomagolt élelmiszerek helyett vegyünk (hozzunk) szendvicset, süteményt többször használatos fedeles dobozban.
  • A gépkocsikkal kiszállított, eldobó csomagolásban érkező ételek nem épp környezetkímélő módon kerülnek hozzánk. Lehetőleg hozzuk otthonról az ételt, vagy ebédeljünk egy közeli kifőzdében; esetleg utóbbiból magunk is hozhatunk ételt az irodában tartott ételhordóban, dobozban.
  • Az irodai büfében válasszuk az egészségesebb (gyümölcs, rozskenyér, saláta, gyümölcslé, tej, stb.) és környezetkímélőbb módon csomagolt élelmiszereket (pl. fólia helyett papírszalvétába csomagolt sütemény, szendvics vagy kimért - tehát pohárba adott - szörpök, üdítők, tej, stb.). Ha lehet, kérjük saját tálra a salátát, szendvicset, stb. - így is lehet a csomagolással spórolni!
  • Keressük a büfésnél a szezonális gyümölcsöket; zöldségeket: kérjük, hogy tartsa azokat választékon. Ezek kevesebb szállítást (kisebb légszennyezés), vegyszert és energiát (fóliasátrak fűtése, szállítás más országból, stb.) igényelnek.
  • Próbáljuk elérni a büfésnél, hogy műanyag helyett üvegpohárban adja a kávét, teát, üdítőt. (Ez külön kiköthető akkor is, mikor az iroda szerződést köt a büfé üzemeltetéséről annak vezetőjével!) Ha ez nem lehetséges, akkor vigyük magunkkal saját poharunkat, s kérjük abba az italokat. Így rengeteg italcsomagolást és műanyag poharat spórolhatunk meg.
  • Az irodai kávé, tea vásárlásakor részesítsük előnyben a Fair Trade, ill. biotermékeket.
  • Papír törlőkendő helyet használjunk textil konyharuhát.