Közlekedj okosan!

Munkába, üzleti utakra menni nem csak autóval - vagy épp repülővel - lehet. Az alternatívák között akadnak környezetkímélőbb megoldások, még „vérbeli kényelmesek" számára is.

Mára mindennapjaink szerves része az autós utazás, mely kényelmes, de - valljuk be - egyben drága és sokszor meglehetősen idegőrlő tevékenység. Ráadásul az egyik leginkább környezetszennyező szokásunk, hisz a kocsikázással együtt járó CO2 kibocsátás a városi légszennyezettség egyik alapvető okozója. Kipufogjuk, aztán ugyanazt beszívjuk...

És ha már az utazásnál tartunk, nem elhanyagolható mértékben nő a "munkaügyi" repülőutak száma, melyek nagyban hozzájárulnak az üvegházhatás fokozásához.

 

TIPP

 

  • Az autó használata a belvárosban - vagy rövidebb távolságokon - inkább felesleges, mint hasznos: a gyakori dugók miatt gyorsabbak lehetünk nélküle.
  • Lehetőség szerint járjunk tömegközlekedéssel, gyalogosan vagy esetleg kerékpárral a munkahelyre; mindegyik pénztárca- és környezetkímélő megoldás. A gyaloglás és a kerékpározás egyben rendszeres testedzést is jelent.
  • Ha nem tudunk elszakadni az autótól, legalább vezessünk be pl. heti egy "gyalognapot" vagy esetleg hetente egyszer dolgozzunk otthonról.
  • Ha elkerülhetetlen a gépkocsi használata, legalább alkalmazzuk a „parkolj és utazz" (P+R) rendszert, azaz kombináljuk az autó, és a tömegközlekedés nyújtotta lehetőségeket.
  • Ha lehet, szervezzünk „teleautót"! Nyugaton - sőt idehaza is - már több helyen élnek vele - lényege, hogy munkatársak, vagy egymáshoz közeli helyre igyekvők egy autóba ülve utaznak. Megoszlanak a költségek és 4 autó helyett csak egy szennyezi a környezetett. A világhálón beütve a „telekocsi" vagy „teleautó" keresőszavakat, már számos magyar oldal is található!
  • Munkaadóként támogassuk az alkalmazottakat a tömegközlekedés (bérlet- és jegyvisszatérítés) és a kerékpár (kerékpártárolók és zuhanyzók létesítése a munkahelyen) használatában.
  • Céges utazások alkalmával repülés helyett lehetőleg válasszuk a vonatot - legalább részben, egyes távokon. A repülés az utazás legkörnyezetszennyezőbb formája! Ha külföldön (ahol gyors, kényelmes és minőségi utazást kínál a helyi vasútvállalat) egyes távokat vonattal teszünk meg, máris sokat tettünk a környezetvédelemért.
  • Üzleti utak helyett a videotelefonálás és videokonferenciák sokkal hatékonyabbak, időtakarékosabbak lehetnek és a mi még fontosabb: kisebb költséggel és kisebb környezetszennyezéssel járnak. Segítsük, támogassuk hazai elterjedésüket!

 


AJÁNLOTT LINKEK