Bútorok, berendezések

Az irodabútorok és egyéb kiegészítők lehetnek környezetkímélőbbek.

Az irodabútorok általában a legtovább használatban maradó tárgyak. Ha felelősen és tudatosan választjuk ki a megvásárolandó darabokat, azzal mind egészségügyi, mind pedig környezetvédelmi szempontból jobban járunk. Érvényes ez az egyéb kiegészítőkre is (tárolók, dísztárgyak, stb.).

 

TIPP

 

  • Lehetőség szerint válasszunk fából készült bútort; hagyjuk a mesterségesen előállított anyagokból vagy azokkal ötvözött változatokat. A fa esetében fontos, hogy lehetőleg hazai (kisebb szállítási távolság kisebb légszennyezést jelent) és fenntartható erdőgazdálkodásból származó (jelölése: FSC) alapanyagról legyen szó, hisz a trópusi esőerdők rohamos csökkenése súlyos környezeti problémákat okoz. Trópusi fa pl. a teak, a rózsafa és a mahagóni.
  • A bútorok legyenek tartósak, javíthatóak.
  • Jó, ha minél kevesebb környezet- és egészségkárosító vegyi anyagot tartalmaznak (ragasztó, festék, formaldehid, stb.).
  • A bútorok lecserélésében ne a divat diktáljon, hanem a józan ész: addig használjuk őket, ameddig csak lehet.
  • Ha elkerülhetetlen a bútorok leselejtezése, akkor a még használható darabokat adjuk el (pl. használt irodabútorok adásvételével foglalkozó cégek, apróhirdetés, stb.) vagy adjuk tovább (iskolák, kis költségvetésű irodák és intézmények, civil szervezetek, stb.).
  • A kiegészítők (dobozok, tárolók, gyűjtőedények) lehtenek akár vesszőből, gyékényből fonott változatok is. Itt is a hazai alapanyag a jó megoldás, hisz a tengeri fűből - és egyéb, távoli vidéken termő növényekből - készített tárgyak környezetterhelése jelentős a szállítás okozta légszennyezés miatt.
  • Mellőzzük az egzotikus állat- és növényfajokból készült dísztárgyakat (hamutartók, trófeák, kagyló és koralldíszek, rovargyűjtemények, szobrok, preparátumok, stb.), hisz ezek - gyakran veszélyeztetett - állatfajok elpusztítása révén kerültek a polcokra.
  • Lehetőség szerint minél több helyiségben tartsunk élő szobanövényeket, melyek tisztítják a levegőt és jobb közérzetet is biztosítanak. Ápoljuk és locsoljuk mindet rendszeresen!

 

 

OLVASÁSRA AJÁNLJUK