Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékos ABC

Év: 
2001
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Beus

Amerika csodás mintájára épülõ-szépülõ fogyasztói társadalmunk minden átlagosnak mondható (tehát nem minimálbéres, nem vénából spóroló kisnyugdíjas, nem sokgyerekes és nem környezettudatosan gondolkodó zöld) háztartásában napról napra õrületes mennyiségû holmi válik hulladékká vagy -- esetleg "csak" - feleslegessé.


Ám vannak emberek, akiknek ez nem okoz álmatlan éjszakát. Ha megtelt az újabb corás-zacsi szeméttel vagy letörik a fröccsöntött robotbaba jobb füle, kiballagnak a kukához, könnyed csuklómozdulattal eltüntetik mindkettõt a süllyesztõben, majd az örök körforgás törvényének engedelmeskedve ismét belevetik magukat a vásárlás örömeibe.

Aztán vannak más emberek is. Ez a típus tudja, hogy a hulladék életútja nem a kukában, hanem térben, idõben - esetleg anyagában is - valahol jóval odébb, jóval másként ér véget, és éppen ezért megoldásokon töri a fejét. Õk azok, akik nem rohannak azonnal a szemeteshez, hanem szelektíven gyûjtik, amit lehet, komposztálnak, megkeresik a betétdíjas üvegben árusított ásványvizet, és régóta szekrényben álló dolgaikat továbbajándékozzák. Az ilyen és ezekhez hasonló aprócska döntések egy idealista kisebbség vérszegény próbálkozásának is tûnhetnek, mindenesetre, aki nem akar tovább karba tett kézzel ülni, és a sötét jövõ kibogozhatatlan rejtelmein elmélkedni, az kezdjen el hinni magában, a részletekben, a kis dolgokban. Megéri.

Részletek készülõ új kiadványunkból:

Gyógyszer: A lejárt szavatosságú gyógyszer veszélyes hulladéknak számít, ezért külön kell tárolni, és veszélyeshulladék-gyûjtõ helyen leadni. Kidobni, lefolyóba önteni, elásni tilos. Ha a háztartási szeméttel együtt szemétlerakóban köt ki, kémiai hatóanyagai reakcióba léphetnek más kemikáliákkal, anyagokkal. Az így keletkezõ méreg könnyen bekerülhet a talajba és a talajvízbe, ennek révén pedig súlyos mérgezéseket idézhet elõ mind az élõvilágban, mind a táplálékláncon keresztül az emberi szervezetben. Ha más háztartási hulladékkal keveredik, akkor az eredetileg "problémamentes" szemétbõl szintén veszélyes hulladék lesz.

Tipp: Csak elengedhetetlen esetekben használjon gyógyszert. Kisebb problémák alkalmával elõször a természetes gyógymódokkal, gyógynövényekkel, kivonatokkal, kenõcsökkel, teákkal próbálkozzon. Feleslegesen ne raktározzon: gyógyszert csak akkor váltson ki, vásároljon a patikában, ha elõtte megbizonyosodott, róla, hogy az otthoni készletbõl hiányzik a keresett készítmény. A kimosott orvosságos üvegek (patikai címkével ellátott, helyben készített szirupok, sebbenzin, stb.) a patikában visszaválthatóak! Ha az üvegekben van még lejárt maradék, azt töltse át egy kisebb befõttes üvegbe és így vigye veszélyeshulladék-gyûjtõhöz.

Játékok: A manapság vásárolható játékok többsége mûanyagból (általában fröccsöntött, tehát pótolható, javítható alkotóelemek nélkül) készül, ráadásul sokszor elektronikus alkatrészeket is tartalmaz. E két tulajdonság több szempontból is problémát jelent: egyrészt a játékszerek hamar tönkremennek, és a szemétbe kerülnek, ami felesleges pénz és anyagpazarlással jár; másfelõl az elektronikus részek, illetve a robotok, autók, stb. mûködéséhez használt szárazelemek veszélyes hulladéknak számítanak.

Tipp: Ha nem akar kevésbé strapabíró darabokra feleslegesen pénzt áldozni, készítsen otthon - az apróságokkal együtt -- játékszert, a kicsik hálásak lesznek érte. Megoldást jelent a természetes anyagokból (fa, textil, fém) gyártott játékok beszerzése, ezek tartósabbak és kreatívabbak, mint "modern" mûanyag társaik, ráadásul javítani is lehet õket. De nem kell feltétlenül új játékot venni: a családban, ismerõsi körben csereberélt darabok több gyereket is kiszolgálhatnak. A már megunt, kinõtt de még használható játékszereket elajándékozhatja óvodáknak, gyermekkórházaknak, önkormányzati családsegítõ központoknak is.

Kozmetikai szerek: Vásárláskor ne a reklámok sugalmazásának engedjük, hanem olvassuk el a csomagoláson feltüntetett információkat. Próbáljon olyan terméket választani, melyet nem teszteltek állatokon, ezt általában jelölik a csomagoláson. Számos bioboltban és drogériában kapható természetes alapanyagokból készült kozmetikum. Akárcsak a gyógyszerek, ezek kémiai ható- és színezõanyagai is mérgezõvé válhatnak más kemikáliákkal keveredve, ezért a lejárt szavatosságú kozmetikumok veszélyes hulladéknak számítanak. Mûanyag csomagolás helyett jobb az újrahasznosítható üveg.

Budapesten a Zöld Bolt (V. Ker. Vadász u. 29.) árusít természetes alapanyagú csomagolásban forgalmazott kozmetikai termékeket. A krémek betétdíjas üvegcsében vihetõk el, a sampont, tusfürdõt pedig egyenesen a vevõ által hozott flakonokba mérik ki, így nem marad utána csomagolási hulladék. Ugyanitt csomagolásmentes szappan is kapható.

Illatosító: Általában környezetkárosító hajtógázos flakonokban kapható. Ehelyett van más megoldás is. Ott van mindjárt a legkörnyezetkímélõbb megoldás, a szellõztetés, de használhat potpourrit, azaz illóolajokkal átitatott szárított virágokat is, vagy légpumpás kiszerelést. Mindenképp kerülendõ a hálózati áramforrással mûködtetett párologtató illatosító, ami felesleges hulladéktermeléssel (mûanyag, elektromos részek) és energiapazarlással jár. A WC kagylóba akasztható illatosítók, tisztítók mesterséges festék- és illatanyagokat tartalmaznak, melyekkel ok nélkül terheljük vizeinket.

Tipp: Egy szál meggyújtott gyufa vagy gyertya is szagtalanítja a vécét. A potpourri boltokban kapható, de készülhet csomagolásmentesen házilag is: az illóolajokkal átitatott szárított virágszirom kerülhet- a régi levendula zsákocskák mintájára - saját készítésû vászonzacskóba, vagy egyszerûen tálkába, kosárkába. Ha már kevésbé illatoznak, lehet állagjavítást végezni bioboltokban, gyógyszertárakban, drogériákban kapható illóolajokkal. Végleg elhasználódva komposztdombra tehetõk.