Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Irodai zöld szempontok

Év: 
1998
Szám: 
Tél
Szerző: 
Szilágyi László

Hazánkban egyre nõ az irodák, irodai dolgozók száma, így a helyben keletkezõ ún. intézményi hulladék mennyisége is. Az irodai hulladék összetételérõl pontos felmérés - tudomásunk szerint - nem készült, de biztosan állítható, hogy nagy része papírhulladék. Az irodai szelektív gyûjtés (legtöbbször a papír) különgyûjtése már sok helyen megindult, azonban a hulladékmegelõzés még sehol nem kap kellõ hangsúlyt. A következõ összeállításban szereplõ javaslatok elsõsorban az irodákban keletkezõ hulladék mennyiségének csökkentését segítik elõ.

 

 

 

Irodai munka, papírhasználat

Egyes cégek nagyon sokat költenek egyéni arculatuk kialakítására, ami a cég kimenõ levélpapírjain és borítékjain is megmutatkozik. Mi, címzettek ezt sok esetben feleslegesnek és pazarlónak érezzük, de félünk, hogy ebben nagy változásra nem számíthatunk. Egy esetleges arculatváltásnál és a belsõ irodai munkáknál azonban hulladékgazdálkodási szempontból érdemes az alábbiakat figyelembe venni:

 

  • cégen / irodán belül a különbözõ szervezeti egységeknek szétküldött utasítások, körlevelek és tervezetek igen nagy mennyiségû papírhulladékot termelnek, miközben a nyomtatásra használt festékkazetták is a szemétbe kerülnek. Ezeket az iratokat lehetne legalább házon belül elektronikus úton szétküldeni, vagy a megcélzott részegységek számára hozzáférhetõen egy központi szerveren tárolni, ahonnan bármikor elolvashatóak vagy letölthetõek, így a lényeges információkat tartalmazó nagyobb dokumentumok sokszorosításával nem keletkezne nagy mennyiségû hulladék.

     

  • fehér papírt csak fax küldésekor (sõt a faxot sokszor ki sem kell nyomatni, hanem közvetlenül számítógéprõl el lehet küldeni) és a kiadványok mesterkópiáihoz szabad használni, egyéb esetben olyan újrapapírra kell nyomtatni, amely felületkezelt és nem tesz kárt az irodai eszközökben. Itt meg kell jegyezni, hogy ettõl még az irodának nem lesz kevesebb hulladéka, de az újrapapír használat össztársadalmi és környezetvédelmi szinten hoz sok eredményt!

     

  • A legtöbb belsõ irományhoz olyan papír is jó, aminek a hátoldala már használt, ez komoly megtakarítást jelenthet. Ehhez minden irodában legyen egy gyûjtõdoboz az egyik oldalán már használt sík papírok számára. A kiadványok (levelek) piszkozatát nyomtassuk "féloldalas" papírra. A gyárilag pormentes papírok a fénymásolóba még nagyon jók!

     

  • Annyi papír használódik el csupán az egyik oldalán az irodai munka során, hogy jegyzettömböket, "firkapapírokat" nem érdemes venni.

     

  • Tudjuk, hogy sok bizalmas iromány születhet egy cégnél, ezek "házi" vagy vállalkozók általi megsemmisítés után másodnyersanyagként mehetnek a papírgyárba.

     

  • A leporelló printerpapír drága és "túl jó minõségû", ezért kétszer is meg kell gondolni, hogy mi kerül rá.

     

  • A kartondobozokat érdemes összehajtva tárolni, költözésekkor újra lehet használni, vagy jó áron lehet értékesíteni ezeket.

Kényes ügy a fénymásolókban és a nyomtatókban mûködõ festékkazetták vagy patronok kérdése. A nyomtató festékpatronok a legtöbb esetben újra tölthetõk, így a hulladékcsökkentés mellett még ármegtakarítás is elérhetõ. A lézernyomtatók és fénymásolók tonerjei a szeléntartalmú fényérzékeny hengerek miatt az egészségre káros, rákkeltõ, ezért igen veszélyes anyagok a környezetbe kerülve. Nagy mennyiségû nyomtatásra és fénymásolásra lehetõleg olyan berendezéseket kell vásárolni, amelyekben a festék újratölthetõ, ezzel a festék kifogyásakor nem kell minden esetben kidobni a mechanikai, elektronikai alkatrészeket és fényérzékeny hengereket tartalmazó egységeket.

 

Szárazelemek

A technológiai elemhulladék gyûjtése már sok helyen elkezdõdött, ennek kiterjesztését javasoljuk minden kommunális eredetû (irodai, magán) elemre. Irodai környezetben kerülni kell az elemek használatát. A hálózati áram sokkal olcsóbb, és nem termel hulladékot. Sajnos a szárazelemek esetében nincs újrafelhasználás, de legalább ellenõrzött körülmények között tárolják Aszódon. Elemgyûjtésre szolgáló edények intézményekbe ingyen telepítethetõk az FKF Rt.-tõl.

 

Egyéb irodai veszélyes hulladék

Itt megemlíthetjük az irodában használatos számológépeket, számítógépeket, ezek perifériás egységeit. A számítástechnika rohamléptû fejlõdését követve nem feltétlenül kell komplett számítógépeket kicserélni, a régit leselejtezni. Gyakran elegendõ egyes alkatrészek cseréje ahhoz, hogy az adott felhasználáshoz megfelelõ sebesességgel, memória vagy háttérkapacitással rendelkezzen.

 

Szerves hulladék

A szerves hulladék majdnem egynegyede a kommunális hulladéknak! A nem túl beépített, vidéki vagy parkos telephelyeken érdemes építeni egy egyszerû komposztkeretet. Ide mehet a kávézacc, a teafilter (címke nélkül), kevés kenyér, valami hamu, még némi használt papír is, valamint az összes konyhai hulladék és kerti növényszármazék. Ételmaradék is kerülhet bele, de ha túl sok van, vonzza a patkányokat! Ehhez kell egy apró gyûjtõedény az irodai folyosókra, étkezõhelységekbe, büfékbe, és ezeket legalább kétnaponta üríteni kell. Ebbe csak akkor szabad belefogni, ha egyértelmûen van "gazdája" a komposztálásnak.

 

Ételmaradék

Ahol van hideg vagy meleg konyha, alkalmakként sok ételmaradék keletkezhet. Az EU direktíváiban szerepel, hogy a deponált hulladék szervesanyag tartalmát fokozatosan le kell szorítani 5% alá, tehát ez a frakció nem kerülhet a szemétbe. Szerencsére az állattartó telepek versenyeznek ezért a hulladékért, csak meg kell szervezni ennek az átadását/eladását.

 

Intézményi büfék

Tudjuk, hogy általában a büfé üzemeltetõjének a képezhetõ nyereségen jár az esze, és hogy számára az a jó csomagolóanyag, ami eladható és eldobható. Mégis meg kell próbálni összhangba hozni az egészséges táplálkozás és a környezetbarát hulladékgazdálkodás szempontjait a büfés vállalkozó anyagi érdekeivel. Az édességek, a hamburger-féle gyorsételek, a szénsavas (kóla)italok élettani hatásai sem igazán jók, de az eldobó csomagolásaik okozta környezeti problémák súlyosak. A telephelyvezetõket fel kell kérni, hogy minden lehetséges eszközzel tartsák távol a munkahelytõl a sok szemetet jelentõ csomagolásokat (Tetra Brik, stb.) és utasítsák vissza az ital-automaták betelepítését (eldobó alumínium csomagolások).

Az évszaknak megfelelõ gyümölcsöket, joghurtot, kefírt, péksüteményeket, stb. kínáló büfé sokkal kevesebb kommunális hulladékot termel!

 

Üveghulladékok

Mindent visszaváltható csomagolásban kell árusítani! Amit nem lehet visszaváltani, azt széles körûen fel lehet használni: pl. a dolgozók befõzéskor a csavaros üvegeket, stb. Amit ilyen módokon sem lehet használni, azt üveggyûjtõ konténerben kell tárolni, és eladni egy feldolgozónak.

 

Mûanyag

Sajnos egyre több csomagolóanyagot váltanak fel mûanyaggal. Ezek visszaváltását, szelektív hulladékgyûjtési rendszerét mihamarább meg kell oldani. A mûanyagflakonok szállítása csak úgy rentábilis, ha egy tömörítõ berendezéssel csökkentik a térfogatát. A lakossági mûanyaghulladékot még nem szívesen fogadják a feldolgozó cégek (heterogén összetételük miatt), de irodáknál nagy tömegben keletkezõ PE-, PET-, PS-, esetleg PVC-hulladékot el lehet adni.

 

Újrahasznosítás

Még hatékony irodai hulladékmegelõzés alkalmazása mellett is nagy mennyiségû (papír)hulladék keletkezik, melynek értékesítésében segítséget nyújt mellékletünk. A lista tartalmazza a HuMuSz nyilvántartása alapján papírhulladékok átvételével foglalkozó cégek, vállalkozások adatait. Hulladékértékesítés elõtt mindenképp javasolt az átvevõ céggel történõ, a hulladék minõségét, mennyiségét, annak gyûjtésének, szállításának, átadásának módját érintõ részletek, egyedi igények alapos egyezetése, megbeszélése. Nagyobb tételben, a mennyiség és a minõség függvényében, minta alapján egyéni árat állapítanak meg.

A cégek listáját megtalálhatja mindenki az Interneten is, a HuMuSz honlapján.