Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A zöld csoportok üdvözlik a mikroműanyagok korlátozását, de figyelmeztetnek a hiányosságokra

  • 2022. szeptember 02.
  • Gyuri

Az Európai Bizottság látszólag elhatározta, hogy tesz a mikroműanyagok természetre és emberekre gyakorolt pusztító hatásának megelőzéséért. A Bizottság tegnap közzétette a szándékosan hozzáadott mikroműanyagok korlátozására irányuló javaslattervezetet – és ezzel végre teljesíti egy 2017-es ígéretét.

Mikroműanyagoknak nevezzük az 5 mm-nél kisebb méretű műanyagokat. A környezetbe kerülve szinte lehetetlen eltávolítani őket, és pusztító hatással vannak a természetre és az emberekre. Évente mintegy 42 000 tonna mikroműanyag kerül a környezetbe, amikor az ezeket tartalmazó termékeket használják.

A korlátozási javaslat értelmében betilthatnák a mikroműanyagok használatát a sportpályákon, kozmetikumokban, tisztítószerekben, növényvédő szerekben stb. (a pesticide szó nem szerepel a tervezetben - a Ford.)

A ClientEarth és az Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau) figyelemmel kíséri a jelenlegi javaslathoz vezető folyamatot. A Bizottság javaslattervezetére reagálva elmondták:

„Az évekig tartó bizonytalanság után örömmel látjuk, hogy a Bizottság végre foglalkozik ezzel a jelentős környezeti problémával. Megkönnyebbülés látni, hogy a javaslattervezet kötelezettséget vállal a mikroműanyagok legnagyobb forrásának – a sportpályákon használt műanyagoknak – a korlátozására. A nanoműanyag kibocsátása – a legkisebb műanyagtípus – szintén szabályozásra kerül.

Ennek ellenére a javaslattervezet szerint a vállalatok számára az új törvényhez való alkalmazkodás átmeneti időszakai rendkívül hosszúak lennének – egyes sminktermékek esetében akár 12 év is lehet. Ez elfogadhatatlan. Az ipari létesítményekben használt mikroműanyagokat szállító vállalatokra vonatkozó jelentéstételi kötelezettségeknek is sziklaszilárdnak kell lenniük, ami nem mondható el a jelen javaslattervezetről.

Kulcsfontosságú, hogy ebből a tervezetből a lehető legerősebb törvény legyen, ha meg akarjuk állítani a mikroműanyagok okozta szennyezést. Most a tagállamokon múlik, hogy vállalják-e ezt a felelősséget. A szándékosan hozzáadott mikroműanyagok a mikroműanyag-szennyezés leginkább megelőzhető forrása. Minden olyan évben, amelyben még nincs érvényben a mikroműanyagok korlátozása, további 1,6 milliárd műanyag palackkal egyenértékű szennyezés kerülhet a környezetbe.”

 

A javaslattervezetet a REACH-bizottság szeptember 23-án vitatja meg.

 

Fordította: Uray Katalin

Forrás: ClientEarth