Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zlarin lett az első horvát műanyagmentes sziget!

  • 2019. április 23.
  • Csilla
Az európai egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv által vezérelve, a horvátországi Zlarin-sziget helyi aktivistáinak egy csoportja azzal az ötlettel állt elő, hogy Zlarin az egyszer használatos műanyagoktól mentes szigetté váljon. Megnyerték a legjobb innovatív megoldások versenyét, amelyek segítenek megakadályozni az Adriai-tenger műanyaghulladékok által okozott további szennyeződését. Néhány hónappal ezután a vízió kezdett valósággá válni, amikor minden üzlet, étterem, nem kormányzati szervezet és helyi hatóság aláírta a nyilatkozatot, hogy az összes eldobható műanyagot környezetbarát megoldással helyettesíti, hogy hozzájárul a műanyag szennyezés megállításához.

Zero Waste Croatia Network, a horvátországi legjobb gyakorlatokat összegyűjtő és támogató hálózat gratulál Zlarin szigetének és valamennyi aktivistának, aki hozzájárult ehhez a nagy és jelentőségteljes sikerekhez.

„A nemzetközi műanyagmentes mozgalom - Break Free From Plastic - tagjaként gratulálunk Zlarin szigetének! Sok erőfeszítést tettünk annak érdekében, hogy erős és motiváló uniós jogszabályokat alkossunk a műanyagszennyezés megállításához, és nem sokkal ezután máris konkrét eredmények születtek Horvátországban. Zlarin az első, és remélhetőleg további számos sziget és önkormányzat fogja követni! ”- mondja Marko Košak, a Zero Waste Croatia Network koordinátora és a nemzetközi műanyagmentes mozgalom - Break Free From Plastic – tagja.

"A célunk nem az, hogy egyszerűen lecseréljünk minden egyszer használatos műanyagot egy másik, környezetbarátabb anyagból készült egyszeri felhasználású termékre. Célunk, hogy újra elkezdjük használni az újrafelhasználható tárgyakat – vászon bevásárló táskák, műanyag palackok helyett üveg palackok, palackozott víz helyett csapviz stb. A műanyag poharakat és evőeszközöket fenntarthatóbb megoldásokkal kell helyettesíteni, és a szívószálakat teljes mértékben ki kell vonni a forgalomból”- mondja Ana Elizabeta Robb Zlarinból, a sikeres projekt egyik kezdeményezője.

A döntő lépés után Zlarin nem áll meg.

„Már találkoztunk a helyi aktivistákkal és elterveztük a következő lépéseket a sziget életminőségének javítására. A horvát Környezetvédelmi Minisztérium nem sokat tesz annak érdekében, hogy megállítsa a műanyagszennyezést, ezért alulról felfelé gyakorolunk nyomást. A Zlarinhoz hasonló nulla hulladék településeinkkel és műanyagmentes szigeteinkkel a helyes úton haladunk, hogy a társadalmunkat és környezetünket jobb élőhellyé tegyük ”- mondja Marko Košak.

Forrás: https://zelena-akcija.hr/en/programmes/waste/revolutionary_zlarin_became...
Fordította: Bentamra Csaba