Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Visszaváltható újrapohár a környezetért

  • 2018. november 07.
  • CsViki

Koncert, fesztivál, party, buli… általában az emberek kezében poharat látunk. Az eldobható poharak aránya egy rendezvény- vagy klubhelyszínen a teljes termelődő hulladékmennyiség akár 60%-át is elérheti. Ezek a poharak jórészt a vegyes kukában, illetve a tánctéren vagy az utcán/fesztiválon eldobálva jelentkeznek. Tennél ellene? Akkor látogass el a Válts zöldre! szakmai konferenciára.

Mit lehet tenni ez ellen?

Szórakozóhelyen, fesztiválokon, nagy tömegeket vonzó rendezvényeken, ahol az üvegpohár használata nem megoldható, az újrapohár bevezetése a megoldás. A merevfalú újrapoharak használat után elmoshatóak, és akár csak az üveg társaik, újrahasználhatóak.  Alapanyaguk leggyakrabban PP (polipropilén), élettartamuk hosszú, és anyaguknak köszönhetően elhasználódás után még újrahasznosíthatóak.

 

Akkor miért nincs minden szórakozóhelyen újrapohár?

Elsődleges a gondolkodás megváltoztatása: a poharakat új státuszba kell helyezni: értékként kell kezelni! Nagyon fontos a kommunikáció az újrahasználati lehetőségekről, ennek hiányában sok esetben a poharak a kukában végzik. Az újrapohár bevezetése tehát egy visszaváltós, azaz betétdíjas rendszer bevezetését is igényli. A vendég, mikor kikéri az italt, a poharat betétdíjasan, plusz pénz megfizetésével kapja meg, majd mikor leadja a pultnál a kiürült poharát, visszakapja a pénzét. A betétdíjas rendszer akkor működik jól, ha a vendég tájékoztatva van (hiszen ki ne reklamálna 2x annyiba kerülő sör miatt), és az újrapohár leadásakor a pohárért először kifizetett teljes összeget visszakapja.

A környezeti tudatosság a vendéglátóiparban is egyre inkább követett trend szerencsére. Az elmúlt 2 évben több tucat fesztivál és klubhely döntött úgy, hogy töredékére csökkenti szeméttermelését, és belevág a visszaváltható pohár rendszer kialakításába. A Zöldövezet Társulás Egyesület ezeket a helyszíneket megszólaltatva szakmai konferenciát szervez november 13-án az A38 Hajón. Cél a szórakozóhelyek újrapoharas tapasztalati alapján összegyűjteni a jógyakorlatokat, és kezdeti buktatókat, a betétdíjas rendszer elterjedése érdekében. A visszaváltható pohár rendszernek már vannak úttörői, akikről érdemes és kell példát venni, a hulladékmegelőzés érdekében. 

Előadóink a 10:30-kor kezdődő konferencia első etapjában saját tapasztalataikról tartanak rövid előadást, majd rövid szünet után moderált beszélgetés kezdődik. A konferencia végén lehetőség nyílik a szervezőkkel és előadókkal interjút készíteni. Előadók: Zöldövezet Egyesület, Humusz Szövetség, Fellini Római Kultúrbisztró, TELEP Galéria, Kolorádó fesztivál, Museum Café Székesfehérvár

 

Az esemény helyszíne: A38 Hajó, kiállítótér (1117 Bp., Pázmány Péter rakpart)

Időpontja: 2018. november 13., 10:30

Az esemény facebook-eventje: https://www.facebook.com/events/197034977771497/

További információ:

Csobay Krisztina - elnök, Zöldövezet Egyesület, 06205092007, [email protected]