Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Visszaváltható túlélő?

  • 2006. július 18.
  • humusz
tomato4Egy ideje az a hír járja, hogy a Szobi Szörp Rt 0,5 literes visszaváltható üveges paradicsomleve megszûnik. Miután valószínûleg ez a hazai piac egyik leginkább környezet-és emberbarátabb terméke (csak paradicsom, cukor, só, semmi E-szám !!!), aggódva elkezdtem kutatni a boltok polcait. Többnyire legalul kellett keresni.
A HuMuSz Házhoz legközelebbi, Karinthy Frigyes úti CBA-ban kapható volt kb. 2006 májusáig. Legalábbis azon a néhány naptári napon, amikor találkoztam Vele, mert általában gyorsan elfogyott.(Ára itt: 95,-). Igyekeztem én is minden alkalommal vásárolni egyet-kettőt, ezzel is támogatva e terméket!

Pár 100 méterrel odébb, a Honi üzletlánc boltjában szintén kapható, azonban érdemes az árcímkét vizsgálni, mert itt ugyanaz a fél liter már 195,-!!

De legalább reggel fél hattól éjfélig hozzájuthatunk nemes italunkhoz!

Innét 2 utcasarokkal távolabb, a Fehérvári úti Kaiser's-ben jól észrevehetően, a középső polcokra helyezve találjuk, igazán csábító, mondhatni, 'hűsítő' áron, 85,-ért! (Ez a piacon található legkisebb ár!)

Megjegyzem, az utóbbi 2 üzlet között tapasztalható árkülönbség több, mint kétszeres!

Az általános helyzet felmérése okán más élelmiszerlánc üzletébe is betértem.

A Moszkva térhez közeli Match-ban a pénztáros hölgytől érdeklődésemre a következő választ kaptam:

'Nem tartunk üveges paradicsomlevet, mert itt a sok dobozos!'

Huhh! Kicsit összeszorult a szívem, aztán továbbálltam.

Visszatérve a CBA lánc tagjaihoz, a Köztársaság térhez közeli üzletben úgy informáltak, hogy Szobi üveges paradicsomlé már nem lesz, és az üveget is 'kilistázták' a betétdíjasok közül.

Azonban szerencsére ez nem jelent egységes CBA-magatartást: A rákosligeti, ferihegyi úti üzletükben tömött sorokban találkoztam cikkem főhősével (itt is a legalsó polcon). Az árufeltöltő hölgy nem tudott arról, hogy a lánc más tagjai kiiktatták az üveges Szobit, és megnyugtatott, amíg lehet rendelni, kapható lesz náluk. Ily módon könnyen lehet, a jövőben törzsvásárlójuk leszek!

Amint látható, ha valamit nagyon meg akarunk vásárolni, utánajárással sikerülhet!

Eztán jönnek a legszebb pillanatok, az adalékanyagoktól mentes paradicsomital elfogyasztása (kb. 20 korty, a szervezetbe juttatás intervalluma 10 másodperctől negyed óráig is terjedhet).

Az üveg kiöblítése után jöhet a visszaváltás! Itt azonban érhetik a gyanútlan fogyasztót meglepetések!

A már sokat emlegetett hárombetűs üzletlánc Kolossy téri üzletében, miközben árulták a terméket, május 28-tól a betétdíjas üveg visszaváltása megszűnt!! Az okot firtató kérdésre a válasz: a közeljövőben változik a csomagolás.

Feltárcsáztam a Szobi Szörp Rt ügyfélszolgálatát, ahol megtudtam: valóban tervezik a hagyományos, 'egyszerű' 0,5-ös kiváltását a jelenleg a szörpöknél használt dizájnosabbal, de ennek időpontja nem ismert.

Sajnos ebben a CBA-ban már nem várják meg az üveg kifutását, de kis szerencsével találhatunk1 másik üzletet, ahol még elsüthetjük (pl. a rákosligeti)! Betétdíj: 35,-.

A piacon jelen van a Globus Konzervipari Rt üveges paradicsomitala is,azonban - bár ugyanazt az üveget használja -, mégsem betétdíjas(?) A termék jellegzetes piros megjelenését az üvegre 'hegesztett' feltűnő színekben pompázó műanyagfólia takarja el. A Globus raktáráruházában megerősítették, hogy a csomagolás nem visszaváltható, de a hölgy elárulta, ha levágom a fóliát, szörpösként bizonyos helyeken visszaveszik. 'Ezt hallom a vevőktől' - mondta, vagyis az információ csak félhivatalos. De igaz!

Fólia nélkül a Globus üvege olyan, mintha a Szobiról leázott volna a felirat! Hiába, aki szeretné visszanyerni 35 Forintját, annak trükkösnek kell lennie!

A lakóhelyemhez közeli, határőr úti Honi üzletlánc boltjában tapasztalt eset is ezt látszik bizonyítani:

Miután rövid terepszemle után megállapítottam, hogy itt csak a Globus paradicsomlevét árulják a legalsó polcon, megkérdeztem a bolt egyik alkalmazottját, visszaváltják-e a Szobi 0,5-ös paradicsomos üveget. A válasz meglepetésemre IGEN volt!

Nagy örömömben kosaramba is tettem 1 üveg szépen fóliázott Globus 0,5-ös parilevet 175,-ért. A fizetéskor azonban enyhe gyomorgörcsöt éreztem, mert a pénztáros hölgy már megjegyzést tett a Szobi üvegemre (talán a címke miatt?). De végül is visszaváltotta!

A helyzet értékelése a következő:

Az egyik CBA-ban kilistázzák, a másikban árulják, a Határőr úton nem árulják, de visszaváltják!

Ez a mai magyar valóság! Tessék utánajárni!

És amíg van, a tetrapukkos helyett az üvegeset választani!

Beszerzési árak:

Szobi parilé: 98,- + ü (információ:27/570-086)

Globus parilé: 106,. + ü (információ:1-432-1618)

Janó Tamás

Humusz

 

U.i: oknyomozó körutam utolsó helyszínén, a bosnyák téri CBA üzletben, üveges paradicsomlé után kutatva figyelmembe ajánlottak egy másik terméket: paradicsomos zöldségital Angliából aludobozban(!) 330 ml 345,-ért! Minden cseppjét aranyárban mérik! Talán nem véletlenül: az importáló cég neve LIQUID GOLD Kft.

Kérdés, vajon a piros 'folyékony arany', vagy annak alumínium-csomagolása értékesebb?