Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A világ legnagyobb napelemfarmja

  • 2014. december 05.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

A First Solar nevű cég két éve kezdte el építeni Kaliforniában a Topaz-t. A 2,5 milliárd dollárból létrehozott telep a világ eddigi legkomolyabb napelemes projektje. 24,6 km²-nyi földterületen összesen 9 millió panelt helyeztek el - írja az IFL Science.

Eddig a szintén kaliforniai Ivanpah naperőművet tartották a világ legkomolyabb ilyen jellegű telepének. A Topaz ellenben kétfajta előnnyel is rendelkezik. Egyrészt az új farm által termelt 550 MW jóval több, mint az Ivanpah elméleti 392 MW-os maximuma. Másrészt az Ivanpah erőművel szemben gyakran felhozzák ellenérvként, hogy ártalmas a környezetre: ott ugyanis tükrökkel irányítják a napfényt egy központi helyre. Ez viszont megzavarja a környék vadvilágát, különösen a madarakat. A Topaz-nál viszont nem használnak tükröket, mindent - a már említett - 9 millió napelempanel termel.

Az IFL Science szerint a Topaz által termelt 550 MW-nyi áram 160 ezer átlagos háztartás folyamatos áramellátását fedezheti, ráadásul, ha ilyen kapacitással termeli az áramot, azzal évi 377 ezer tonna káros szén-dioxidtól mentesíti a bolygót.

Előrehaladott előkészületi fázisban van a Solar Star névre keresztelt telep is: a szintén kaliforniai SunPower által fémjelzett napelemfarmot 579 MW-osra tervezik, eddig még "csak" 309 MW-ot termelő panelt csatlakoztattak a rendszerbe.

 

forrás: hvg.hu