Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vigye haza a megmaradt ételt - féláron

  • 2016. augusztus 26.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Olcsóbban juthatunk ételhez, az étteremnek pedig nem kell kidobnia - mindenki jól jár.


A megtermelt élelmiszerek 30-40 százaléka világszerte a kukában végzi, miközben 800 millió ember éhezik. Ezen próbált változtatni a dán Too Good To Go mobilalkalmazás, amivel a felhasználók olcsón vehették meg az éttermekben a nap végén megmaradt élelmiszert. A magyar fejlesztésű redinner pont ugyanezt próbálja meghonosítani Magyarországon is – a fejlesztők ígérete szerint idén szeptembertől.

A redinnert egy éve fejlesztik. A mobilalkalmazás hasonlít egy online étlaphoz, de a felhasználó tartózkodási helyét figyelembe véve listázza az épp elérhető kedvezményes ajánlatokat. Az alkalmazással a vásárlók gyorsabban juthatnak friss élelmiszerhez, az éttermeknek több lesz a bevétele, és javulnak az ételpazarlási mutatók is.

A redinner használatához le kell tölteni az alkalmazást, ami regisztráció után azonosítja a helyzetünket, és felméri, hogy a közeli éttermekben, kávézókban, ebédlőkben és csemegeboltokban milyen megmaradó ételt lehet olcsón elvinni. A rendszert februárban tesztelték az Infoparkban; a fejlesztők beszámolója szerint egy hónapon át féláron jutottak olyan friss ételekhez féláron, amit zárás után ki kellett volna dobni.

Mivel Magyarországon naponta több mint 100 kilogramm étel kerül a kukákba, a redinner hiánypótló lehet. A fejlesztők szerint a szolgáltatás szeptembertől indulhat Magyarországon is, először Androidon, majd később IOS-en. Elsőként a nagy forgalmú önkiszolgálókat, kifőzdéket és büféket fogják megkeresni, ahol naponta nagy mennyiségű étel marad meg. A becslések szerint Magyarországon naponta több tízezer adag ételt lehetne megmenteni a kukába kerüléstől.

 

forrás: index.hu